VIDEO/ În satul Văratic din raionul Rîșcani, laptele se colectează ca pe timpuri – cu căruța la porțile gospodăriilor

În satul Văratic din raionul Rîșcani, laptele se colectează ca pe timpuri – cu căruța la porțile gospodăriilor. Cei care se ocupă de colectare spun că este o muncă dificilă, însă interesantă. La rândul lor, gospodarii care mai țin animale în curte spun că pentru ei este o metodă foarte comodă de a realiza laptele, transmite TV Nord. 

„Mă trezesc dimineața, iau calul și pe drum mă pornesc. În timp de două zile la punctul de lapte unde îl ducem noi strângem la o tonă de lapte.”

Olga Cucuta colectează laptele din sat de 15 ani, pe căldură, vânt și ploaie.

OLGA CUCUTA, locuitoarea satului Văratic, raionul Rîșcani: „Mergem prin sat, strângem de la oameni, ei dau câte oleacă de lapte pentru întreținerea casei. Începem cu inimă bună și mergem prin sat tot, ne purtăm frumos cu lumea. O înghețată costă opt ori nouă lei, da aici un litru de lapte cinci lei. Îi ud, îi nevoie, îngheață, mănușa pe mână, mergem înainte. Partea mea de sat pe care o am, strângem la 15 oameni.”

„Iată persoanele care nu sunt îmi las căldările și noi le măsurăm”.

Oamenii din sat zic că o asemenea metodă de colectare este foarte comodă pentru ei.

„Așa ne este mai ușor decât să îl ducem că este departe punctul de colectare. Doamna Olga este o femeie populară. Poate să îți spună și o anecdotă, poate să te încurajeze și îți face ziua mai… mai bună.”

„De ușor, ne este ușor, vă închipuiți că suntem doi, da să fii unu, cum să ieși cu căldarea, 20 de litri totuna îi greu…, au fost timpuri că ieșeam tocmai de vale acolo în asfalt și ne înturna că era o limită de lapte, nu primeau, dacă te duceai mai dimineață reușeai să-l dai, dar dacă nu te duceai, te înturna și înapoi.”

„Îi bine, vine, nu ai de umblat de încolo-încoace. A venit, ai dat și a plecat. Când avem nevoie de oprit acasă, oprim, da așa în toată ziua.”

De 23 de ani, și Andrei Bradu colectează laptele din sat.

ANDREI BRADU, locuitorul satului Văratic, raionul Rîșcani: „Vesel începe dimineața, dacă ieșim la muncă, înseamnă că e bine. Undeva la 16 familii am de strâns lapte, îl aducem la bază aici. Când e ușor, când e greu.”

În fiecare dimineață, Olga și Andrei sunt întâmpinați la punctul de colectare de către Raisa Cebanu.

RAISA CEBANU, locuitoarea satului Văratic, raionul Rîșcani: „Când am început noi a colecta laptele toată lumea din sat îl aduceau la punct. Am început colectare de acasă, a fost cu mult mai greu, din tot satul aduceau laptele. Avem două căruțe care colectează, una într-o parte de sat și una în altă parte de sat. Îi sărbătoare, îi ploaie, îi ninsoare, tot timpul în toată dimineața trebuie să te scoli și trebuie să pleci, la ora 7.00 trebuie să fii la lucru”.

Zilnic, în satul Văratic din raionul Rîșcani se colectează peste 600 de litri de lapte.

lapteRîșcaniVăratic
Comments (0)
Add Comment