VIDEO/ Ion Basoc, sportivul paralimpic, originar din Ungheni, a revenit acasă după competițiile din Paris

Ion Basoc, sportivul paralimpic, originar din Ungheni, a revenit acasă după competițiile din Paris. Acesta a reușit să cucerească medalia de argint la para judo. El a mărturisit că Jocurile Paralimpice au fost o adevărată provocare, însă nu a permis niciodată ca toate greutățile din cale să-l oprească din a-și urma visurile, transmite TV Nord

ION BASOC, judocan paralimpic: „Cel mai greu lucru în viață este atunci când rămâi unu la unu cu a ta problemă de sănătate. Și atunci contează foarte mult lumea care este lângă tine. Care nu îi este rușine să te apuce de mână să treci strada pe lângă semafor, să luați masa împreună. Aceștia sunt oamenii care merită aplaudați, care merită luați în seamă. Mă rog, pe mine mă înconjoară foarte mulți oameni cărora li-s dator o mie de ori mai mult decât ei pe mine m-au ajutat.”

Parajudo, sportul pe care l-a descoperit cu șase ani în urmă, a fost cel care l-a ajutat să-și regăsească încrederea și locul în lume.

ION BASOC, judocan paralimpic: „La vârsta de 19 ani mi s-a pus diagnoza de trofia nervului optic, diagnoză destul de rară și în Moldova, dar și peste hotare. Pe atunci a început să cadă ochiul stâng, după și cel drept. La moment văd doar umbre, totul este o ceață foarte groasă în fața ochilor. Vederea să se restabilească nu este posibil.”

Cu sprijinul a doi antrenori devotați și a familiei, Ion a reușit să se ridice din greutăți și să devină unul dintre cei mai buni sportivi din lume.

ION BASOC, judocan paralimpic: „Fratele, familia, antrenorii. Mama, tata deja numai este în viața, buneii la fel. Dar au fost trei oameni care mereu mi-au fost aproape, mi-au pus mâna pe umăr. Mai ales buneii mei, mi-au fost ca niște părinți. La momentul de față, cum am mai spus, mă înconjoară foarte mulți oameni, dar am un respect aparte față de doi antrenori, Vitalie Gligor și Oleg Crețul, care m-au ridicat de la zero.”

Calificarea la Jocurile Paralimpice a fost o provocare în sine, mărturisește sportivul.

ION BASOC, judocan paralimpic: „Este mai greu să te califici la Jocurile Olimpice, decât să evoluezi acolo. Din 29 de oameni care sunt la o categorie, opt se califică. Eu eram locul 2 mondial. Să te califici în raiting pe locul doi. Este fenomenal. Mă bucur că totul a trecut și a rămas doar victoria dulce la final.”

La sosirea sa în orașul natal, a fost întâmpinat cu aplauze puternice și îmbrățișări calde din partea susținătorilor.

VITALIE VRABIE, primarul mun. Ungheni: „Avem o școală puternică de sport. Avem antrenori și foarte consacrați sportului, avem discipoli foarte buni și mă bucur că sportul la Ungheni este la el acasă. Dar iată că nu am mai înscris un campion olimpic. Astăzi acest tânăr unghenean, cineva va zice dănuțenean. Unghenean și dănuțenean în egală măsură. Ne-a arborat drapelul Republicii Moldova la olimpiadă, la o asemenea competiție la care visează orișicare sportiv de performanță.”

Jocurile Paralimpice Paris 2024 s-au încheiat în stil mare duminică, 8 septembrie, după 11 zile de performanțe sportive spectaculoase, surprize și momente pline de emoție. Delegația Republicii Moldova a cucerit două medalii la această ediție. Oleg Crețul a luat medalia de bronz la Parajudo, iar Ion Basoc a obținut argintul.

Ion BasocJocurile ParalimpiceJudoParis
Comments (0)
Add Comment