VIDEO/ Locuitorii satului Hagimus din raionul Căușeni au transformat o zonă părăsită în loc de agrement

Tot mai multe localități rurale din raionul Căușeni tind să devină atracții turistice, dezvoltând zone de recreere atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Un exemplu în acest sens este și satul Hagimus, unde un grup de acțiune locală a decis să transforme o zonă lăsată în paragină într-un adevărat colț de rai. Aceștia au atras un proiect de 90 de mii de lei, iar autoritățile locale au mai contribuit cu alte 25 de mii, iar astăzi zona de agrement din preajma izvorului Ion Vodă are foișoare, bănci și iluminat ecologic, transmite Studio-L

VITALIE ȘEREMET, locuitorul satului Hagimus, raionul Căușeni: „Aici este un loc unde veneau locuitori din partea stângă a Nistrului, locuitori din localitatea noastră, se odihneau și apărut această necesitate la nivel local, prin implementarea acestui proiect pentru amenajarea acestei zone. Scopul primordial al proiectului sau obiectivul primordial a fost incluziunea socială, adică oamenii să participe activ la amenajarea acestei zone.”

Amenajările au inclus instalarea de foișoare și bănci pentru relaxare, dar și un sistem de iluminat ecologic, care să asigure confortul vizitatorilor în orice moment al zilei.

ADRIANA MAȘNIC, directorul Casei de Cultură din satul Hagimus, raionul Căușeni: „Spre marea noastră bucurie am câștigat un grant în sumă de 90 de mii de lei care a fost direcționat în această. Din suma alocată s-au procurat materiale pentru acest foișor minunat, care a fost construit prin munca de voluntariat de toți cetățenii satului și le mulțumim din suflet pentru asta. Apoi, am inițiat din partea grupului un demers în cadrul consiliului local care ne-a alocat 25 de mii de lei. Acești bani noi i-am direcționat la restaurarea izvorului și procurarea unui foișor. Mai apoi, avem acolo și o masă amenajată care este făcută din partea Asociației Vânătorilor și Pescarilor din satul Hagimus.”

Grupul de acțiune locală a subliniat importanța acestor investiții, menționând că îmbunătățirea infrastructurii turistice poate atrage și mai mulți vizitatori în zonă și poate contribui la dezvoltarea economică a localității.

„Mai mult de o lună, permanent aici sunt oameni. Este lume, în special că în luna august vine foarte multă lume de peste hotare și a fost foarte aglomerată, dar suntem mulțumiți, având în vedere că oamenii s-au implicat, ne respectă munca tuturor. De asta este ordine.”

Autoritățile locale și grupul de inițiativă din Hagimus nu se opresc aici. Se discută deja despre posibilitatea extinderii acestor zone de agrement și în alte sectoare ale satului, cu scopul de a valorifica potențialul turistic al localității.

CăușeniHagimusZonă de agrement
Comments (0)
Add Comment