A învățat să facă fel de fel de conserve din fructul exotic ziziphus. Este vorba despre Olga Guțu din satul Coșcalia, raionul Căușeni. Femeie spune că această idee a apărut odată ce copacii de ziziphus, plantați în propria grădină, au început să rodească prea mult, transmite Studio-L.
„Fix ca la roșiile marinate, am pus țelină, am pus condimente – piper negru și frunze de dafin, atât. Altceva nu am pus. Mărar nu am pus, pentru că nu înțelegeam cum va fi gustul la ziziphus cu mărar. Poate și o să încerc, nu știu. Anul acesta prima dată am făcut marinate.”
Așa arată conservele Olgăi Guțu din satul Coșcalia, raionul Căușeni, care a decis, vara trecută, să nu arunce fructele de ziziphus care erau în surplus. Femeia și-a umplut beciul cu fructe exotice marinate, ca roșiile.
„La început, când am plantat copacul de ziziphus, a fost ceva straniu. (MUSCA 00:57-01:38) Ziziphus-ul l-am cumpărat de la un om care se ocupă cu pomii, de la Zaim. L-am cumpărat la o expoziție. L-am cumpărat, l-am dus. Mi-a spus – fată dragă, să vezi ce…dar eu nu înțelegeam ce fel de roadă o să-mi facă pomul acesta. L-am adus, l-am pus, am cumpărat 20 de copaci. El era cam scump. Eu zic – numai să nu se facă roadă, dar să vad eu. Trece un an, doi, trei, patru – nimic. Mă duc iarăși la festival și îl întreb pe domnul – fată dragă, el la al optulea, al nouălea an o să rodească. – Întrebări nu am. Dacă nu rodește încă peste doi ani precis vin la matale. Mi-a dat un borcan atunci, tot preparat că eu nu înțelegeam ce-i ziziphus.”
Pomii au început să rodească abia în cel de-al optulea an de la plantare.
„Al optulea an, el a rodit. Două, trei fructe. A început să ne placă la toți. Următorul an, încă mai mult. Anul trecut, încă mai mult a făcut că deja nu mai aveam ce face cu ele. Soțul când a văzut că am făcut și marinate. Apoi le-am făcut și în suc propriu, dulci. Soțul a zis că nu murim de foame ca să facem și din astea. Iată, am făcut și le plac la toți, și crude le plac, și așa le plac.”
Femeia nu s-a oprit aici, aceasta a decis să profite de dulceața fructelor și să le transforme în gem.
„Prima oară le-am făcut dulci. Erau foarte multe și nu am dorit să le pierd și am încercat. Eu așa făceam prune. Pun un pic de zahăr, apă, le pun în rolă. Nu sunt capricioase. Sucul din acestea dulci, îl consumăm. El este foarte concentrat.”
Întreaga familie adoră acest fruct, iar copacul de ziziphus este îngrijit cu mare atenție.
„Vreo patru ani, deja când le dau puieți. Nu știu ce o să iasă din puiet. Mi-au spus că o să iasă tot fructul acesta, dar nu știu. De obicei este roditor. Vara mă stărui să îi pun câte o căldare de apă, în special la secetele care sunt la momentul de față, pentru că la el, ca la orice copac, încep să îi cadă fructele. Nu m-aș lăsa de copac. Soțul îmi spune mereu – hai să mai rărim acolo. Nu pune, te rog, acesta este copacul meu.”
Țara de origine a acestui fruct este China, acolo ziziphusul se întinde pe o suprafață de peste 1 milion de hectare. Urmează apoi Coreea de Sud, Japonia, India, Pakistan și Mongolia. În Moldova, acest fruct a fost cultivat prima dată în anul 1975.