VIDEO/ Parcul fotovoltaic din satul Cîrnățeni, raionul Căușeni, construit prin Programul Național „Satul European”, dă primele rezultate

Parcul fotovoltaic din satul Cîrnățeni, raionul Căușeni, construit prin Programul Național „Satul European”, dă primele rezultate. Doar în luna iulie curent, de la energia livrată în rețea, pe conturile primăriei din localitate,  au ajuns peste 80 de mii de lei. Suma urmează să fie utilizată pentru a acoperi o parte din cheltuielile Întreprinderii Municipale „Apă-Canal” și salubritate, transmite Studio-L

OLEG SAVCA, primarul satului Cîrnățeni, raionul Căușeni: „În luna iulie deja factura o avem scrisă, luna deplină. Sunt 84 de mii de lei. Au fost kilowați vânduți și pe piața internă și pe piața externă, în total sunt 84 de mii. Mai avem de făcut niște recalculări. O să fie pe parcursul a două luni de zile, dar cred că nu vor fi mari divergențe. Sunt niște metodologii de calculare. Se prognozează înainte și trebuie să livrăm cât se prognozează.”

În prezent, parcul generează între 230 și 290 de kilowați pe oră. De la punerea în funcțiune, centrala a produs deja 83.000 de kWh de energie electrică, iar autoritățile estimează că investiția totală de aproape 6 milioane de lei va fi recuperată în mai puțin de un deceniu.

OLEG SAVCA, primarul satului Cîrnățeni, raionul Căușeni: „Pe 21 iulie, parcul a fost dat în exploatare. La ziua de azi, parcul are generat, îl gestionează Primăria, avem generate 112 mii de kilowați, cu perspectivă că parcul va fi transmis în gestiunea Întreprinderii Municipale „Service Com-Cîrnățeni”. Energia care se generează la parcul fotovoltaic din satul Cîrnățeni este livrată, avem contract cu doi agenți economici, care se ocupă de procurarea energiei electrice – S.R.L „Navitas” și „Premier Energy”. S.R.L „Navitas” vinde energia procurată de la noi pe două piețe. Pe piața internă a Republicii Moldova. O procură de la nou cu un leu și 15 bani, o vindem, și pe piața externă se primește cu un leu și 76 de bani.”

La data de 22 august, consilierii locali de la Cîrnățeni, au decis alocarea celor peste 80 de mii de lei venituri de la energia electrică, generată de panouri, întreprinderii apă canal și salubritate.

„Avem o părere foarte bună, deoarece se va face o economie destul de mare la bugetul satului și acești bani care se vor acumula, se vor putea folosi pentru a face ale lucruri frumoase pentru sat.”

Primarul satului, Oleg Savca afirmă că veniturile obținute din vânzarea energiei electrice vor fi direcționate către proiecte de dezvoltare locală.  

OLEG SAVCA, primarul satului Cîrnățeni, raionul Căușeni: „Banii care vor fi generați în urma parcului fotovoltaic vor fi folosiți la dezvoltarea localității Cîrnățeni. Sursele financiare au fost de la „Satul European”, ediția I, cinci milioane și contribuția administrației publice locale ajunge la un milion. Banii pe care îi vom genera de la parcul fotovoltaic vor fi investiți în localitatea noastră, inclusiv pentru trotuare, drumuri și multe lucruri.”

Centrala electrică se întinde pe un teren de 1,6 hectare, fiind amplasată într-o zonă pustiită a localității care servea anterior drept pășune. Proiectul a prevăzut instalarea a 660 de panouri fotovoltaice cu o capacitate totată de 300 de kilowați pe oră.

 

CăușeniCîrnățeniEnergie electricăpanouri fotovoltaice
Comments (0)
Add Comment