Pensiile şi prestațiile sociale sunt indexate cu 10 la sută, începând cu 1 aprilie. Potrivit autorităților, în total, peste 759 mii de persoane vor beneficia de majorare. La rândul lor, pensionarii spun că acest fapt este îmbucurător, însă acești bani nu le vor ajunge pentru un trai decent, transmite Studio-L.
„Lasă să ne dea cât de puțin. Ce să facem? Este bine. Sănătoși să fim, în picioare și să putem munci încă.”
„ – Nici bine, nici rău. După situație aș zice că este mai bine, dar după prețurile care sunt la noi este rău. Este puțin. – Dumneavoastră sunteți la pensie? – Da, un an de zile. Eu și lucrez. Dacă lucrez – îmi ajunge, dar dacă nu lucrez – nu-mi ajunge.”
„Doamne Sfinte, să dea Dumnezeu să se mărească ca îmi este greu. Am 2.060, dar sunt singură. Băiatul are trei copii. Este plecat peste hotare. La spital am lucrat, la fabrica de pâine, toată viața. Am 27 de ani de lucru. Am 2.060 de lei și acum au zis că o să ridice, dar nu știu cum vor ridica.”
Alții spun că nu vor simți această indexare, deoarece practic toți banii pleacă pe achitarea facturilor.
„ – Eu primesc 1.445 de lei. Ce am eu aici? Nici încolo, nici încoace. – Ce faceți cu banii din pensie, la ce îi cheltuiți? – Mai mult lumina, gazul.”
„Poate pentru cineva este puțin. Pentru cineva este normal. Deocamdată ne mulțumim cu ce este și îi tot. Ce să facem?”
„Care are mai mult, mai înțelege, dar eu dacă am 2.000 de lei. Nu am două mii, adică 1.888 și dacă o să-mi adauge o să ajung la 2.000 de lei. Mă rog.”
Coeficientul de indexare de 10% va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16.100 de lei.
Potrivit autorităților, în ultimii ani, în Republica Moldova pensia minimă a crescut de la 1.180 de lei la 2.800 de lei, iar pensia medie s-a dublat de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.