Au avut un cuvânt greu de spus în războiul de obținere a independenței Moldovei sau și-au creat un nume important în diferite domenii de activitate. Vorbim despre veterani, sportivi, antrenori, medici, avocați, pedagogi, membri ai clerului, primari, foști și actuali angajați ai MAI sau Ambasade acreditate pe teritoriul țării noastre, dar nu numai.
Iar pentru că tot ce au făcut aceste personalități notorii remarcabile, printre care generalul Ion Costaș, Doina și Ion Aldea Teodorovici post-mortem, Ansamblul de Dansuri Codreanca, Andrei Eșanu, contează pentru noi toți, Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” le-a decorat cu Ordinul Insigna „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Evenimentul, la care au participat peste 50 de invitați, a început cu intonarea imnului de stat, un moment de reculegere și cu un mesaj de mulțumire din partea lui Andrei Batereanu.
„Domniilor voastre, o să mai repet, dar o să utilizez fraza: „Să-mi iertați emoția și bucuria că mă aflu în fața domniilor voastre. Cuvintele ar fi de prisos pentru tot ceea ce înseamnă recunoștința pe care o avem față de tot ați făcut pentru plaiul nostru, pentru țara noastră, pentru neamul nostru.”, a menționat Andrei Batereanu, președintele A.O. „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Ulterior, rând pe rând, invitații și-au primit distincțiile. Ajuns în fața celor prezenți la eveniment, generalul Victor Gușleacov și-a cerut scuze pentru toți cei care au plecat de acasă, dar nu s-au mai întors.
„Din numele celor care au condus efectivul anul 199, eu îmi cer scuză de la rudele, părinții, surorile, mamele soțiile celor căzuți pe câmpul de luptă că n-am putut să-i apărăm și să facem tot posibilul ca ei să rămână în viață. Ei o să rămână mereu în memoria noastră, chiar și prin această insignă cu care am fost menționat.”, a relatat generalul Victor Gușleacov.
Un alt moment emoționant l-a avut în prim-plan pe regretatul mare jurnalist Ion Gonța. Decedat în 2004, ex-președintele companiei TeleRadio Moldova a primit post-mortem Ordinul Insigna de aur „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Distincția i-a fost înmânată fiului său, jurnalistului Gheorghe Gonța.
„De-a lungul modestei mele activități în presă, de prin 2005 încoace, am avut onoarea să i-au câteva premii pentru munca pe care o depun. Și nimic din toate acestea nu contează până la ziua de astăzi, ca după 18 ani de la moartea tatălui meu, în sfârșit, meritele acestuia au fost apreciate. Domnule președinte Batereanu, vă mulțumesc dumneavoastră și Asociației dumneavoastră. Doamnelor și domnilor, să trăiți frumos și bine și să vă văd mândri.”, a spus Gheorghe Gonța.
Decorate au fost și misiunile diplomatice ale României și Turciei în Moldova.
„Vă mulțumim pentru ceea ce faceți pentru veterani și nu numai. Știu că nu este o sarcină ușoară. Vă dorim putere de muncă în continuare, în tot ceea ce faceți dumneavoastră și felicitări că reușiți să mențineți vie flacăra faptelor veteranilor.”, a transmis Alexandru Panțîru, reprezentantul Ambasadei României.
„Din partea ambasadorului Turciei și întreaga Ambasadă a Turciei dorește să vă salute, să vă spune vorbe bune și mult succes. Mulțumesc mult!”, a menționat Sıddık Necib Afşarata, reprezentantul Ambasadei Turciei.
Pe 24 decembrie, 2021, Parlamentul de la Chișinău a decis ca anul 2022 să fie declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Moldovei.