Într-o epocă a digitalizării și a informațiilor accesibile la un click distanță, cărțile tipărite rămân o comoară de neprețuit. Acestea reprezintă o fereastră către cunoaștere, imaginație și descoperire personală. Pentru a afla cât de des moldovenii preferă să citească cărți, echipa de filmare a postului TV Nord a decis să abordeze mai mulți oameni în stradă, pentru a afla care a fost ultima carte citită de aceștia. Astfel, în timp ce unii au spus că le place enorm să lectureze, alții au spus ca ultima carte citită a fost încă în perioada studiilor.
„Temă pentru acasă de Nicolae Dabija. Nicolae Dabija cum am spus, pentru că este un scriitor foarte înțelept, care a scris ceva actual, care merită citit. Tineretul nostru are mult de învățat de la acest scriitor.”
„Cred că George Sand. De ce? Pentru că îmi plac cărțile. Și chiar detective umoristice îmi plac. Da, noi în familie citim cărți.”
„Acei care s-au născut la finele anilor 80, începutul anilor 90. Ei înțeleg valoarea cărților, le este mai interesantă lectura. Acum mulți din acea generație citesc cărți.”
„Acum sunt la un roman, ceva gen ficțiune, una care m-a marcat ar fi Tatuatorul de la Auschwitz. Evident că mai puțin citesc, dar totuși rămîn încă oameni care citesc.”
Unii recunosc că au citit ultima dată când erau la școală.
„Nu știu, la școală presupun. Cred că Gogol Suflete moarte.”
„Dar eu în genere nu citesc cărți. Nu prietenesc cu ele. Nu îmi place, dar dacă citesc, atunci sunt cărți în baza cărora sunt filme. Cred că Harry Poter am citit-o ultima.”
„Demult nu am citit într-adevăr, dar îmi plac romanele, mult îmi plac. De ce? Pentru că totuși este ceva din viață, cred că.”
„Mai mult de 10 ani nu am citit nici o carte, pentru că acum sunt filmele și presa.”
„Cărți acum nu citesc, ochii mă dor, dar citesc ziare. Mergeam la bibliotecă, când vedeam bine, de obicei în sala de lectură.”
Alții susțin că, din lipsă de timp, citesc doar literatură de specialitate.
„Ultima carte pe care am citit-o, pot să vă spun, ceva legat de lege, Codul Contravențional, Codul Penal, pe linia serviciului.”
„Eu citesc doar metodologie, pentru că eu lucrez la școală și nu am timp să citesc ceva. Acum, chiar și nepoata cu greu o poți impune să citească, pentru că ei stau doar în telefoane. Și chiar copii la școală, la fel, nu prea. Din toată clasa, doar 3-4 merg la biblioteca școlară, iar ceilalți practic nu.”
Potrivit unor studii, șase minute de lectură pe zi ar fi suficiente ca să reducă nivelul stresului cu 68 la sută.