VIDEO/ Pregătirile pentru școală sunt în toi la Căușeni. „Nu am socotit, dar mai mult de 5.000 de lei s-au dus. Doar ghiozdanul este de 500 de lei.”

Pregătirile pentru școală sunt în toi la Căușeni. Piețele, cândva aglomerate în căutarea produselor școlare, în prezent, sunt practic pustii. Comercianții spun că față de anii predenți prețurile nu s-au schimbat. La rândul lor, părinții menționează că totul este scump și sunt nevoiți să scoată din buzunar mii de lei.

„- Iată, am cumpărat un rucsac și căutăm de îmbrăcat ceva, dar tare scump. Totul este scump. Acum căutăm niște pantaloni. – Caiete? – Deja am luat. – Doar rechizitele de 1.500 de lei, dar pensia este de 1.400.”

„Aproximativ de toate. Nu am socotit, dar mai mult de 5.000 de lei s-au dus. Doar ghiozdanul este de 500 de lei. Am luat o cămașă. I-am luat pantaloni. Coftiță am luat.”

„Haine pentru școală – cămașă, pantaloni. Rechizite încă nu. Ghiozdan este.”

„Fustiță și rochiță și ciorapi. Rechizite am cumpărat – caiete, stilouri, radieră, agendă.”

„La școală, clasa a II-a. Scump, față de cum a fost este foarte scump acum. Plus, minus la 7.000 ajungi cu tot cu rechizite, dar dacă îi mai iei și haine de schimb.”

La rândul lor, comercianții spun că prețurile sunt accesibile și că s-au pregătit din plin pentru acest sezon.

„Iată, spre exemplu, așa un rucsac costă 455 de lei. Iată, vedeți, aici este prețul producătorului. Este chiar data fabricării, modelul rucsacului. Ne străduim măcar așa ca să-i cointeresăm pe cumpărători. Să le explicăm că Moldova mai produce, că în afară de agricultură mai avem și industrie. Adică avem producția noastră autohtonă care trebuie promovată.”

„Să dea Domnul, dar nu-s cumpărătorii ceia care au fost înainte. Ne-am pregătit, ne-am străduit pentru școală, dar nu. Lumea nu are bani. Un costum pentru copii de școală, clasa I-IV – 400 de lei. Înainte tot era așa.”

„Asortiment de fundițe, elastici. Diferite pentru școală. Clame pe placul tuturor. În cursul săptămânii caută lumea, se pregătește de școală.”

În prezent, un ghiozdan pentru un copil de clasa întâi costă între 400 și 600 de lei, iar rechizitele necesare pentru începutul anului școlar ajung să coste în jur de 1.500 de lei per copil.

 

Căușenipiețepregătirirechiziteșcoală
Comments (0)
Add Comment