VIDEO/ Procuratura Anticorupție investighează câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice

Procuratura Anticorupție investighează câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice și estimează că în perioada electorală ar putea avea loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau depunerea de rapoarte false la CEC.

Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, a spus, într-un interviu la Europa Liberă, că ar fi vorba de, cel puțin, cinci-șase dosare separate, în care sunt vizate „persoane fizice care reprezintă conducerea unui partid, care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat, de exemplu”.

Procuroarea-șefă a refuzat să precizeze despre ce partide sau politicieni este vorba, invocând secretul anchetei.

„La acest moment, noi aveam mai multe investigații, pornite în diferite perioade, ce vizează anume infracțiunile care au legătură cu finanțarea ilegală a partidelor politice. Aici sunt mai multe infracțiuni, de exemplu, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea rapoartelor false la Comisia Electorală Centrală, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise… Deci, noi, procurorii anticorupție, avem în gestiune mai multe dosare, pe mai multe partide politice”, a spus Dragalin.

Procurorii continuă investigațiile în dosarul privind fraudarea alegerilor din Găgăuzia, care a fost inclus într-un dosar mai mare, cel care vizează finanțarea ilegală a Partidului Șor. Dragalin nu poate spune când va ajunge acest dosar pe masa judecătorilor, pentru că este „foarte voluminos”. În acest context, ea a declarat că procurorii investighează „acte de corupție similare” cu cele comise de Partidul Șor, care au loc în prezent.

„Deci, e vorba despre finanțarea partidelor politice din partea grupurilor criminale sau din surse interzise de lege și asta înseamnă că noi suntem obligați să concentrăm resursele noastre destul de limitate și pe infracțiuni care au loc acum, și pe lucruri care au avut loc în trecut, ca să acumulăm suficiente probe”, susține șefa Procuraturii Anticorupție.

Dragalin crede că, odată cu apropierea alegerilor locale, care vor avea loc în R. Moldova pe 5 noiembrie, ar putea să apără și alte nereguli legate de finanțarea partidelor politice, de aceea investigațiile vor continua în campania electorală.

„De exemplu, în perioada electorală, partidele sunt obligate să depună rapoarte în fiecare săptămână la CEC despre cheltuielile partidului și despre finanțarea lor, care sunt veniturile partidului. Dacă în perioada electorală un partid va depune un raport care conține informații false, asta e o infracțiune legată de finanțarea ilegală a partidelor politice, depunerea unui raport fals. O infracțiune pentru care a fost trimisă în judecată Marina Tauber și Partidul Șor”, a exemplificat șefa Procuraturii Anticorupție.

Dragalin a mai spus că astfel de cazuri se întâmplă „foarte des în R. Moldova, implică foarte-foarte mulți oameni și sume foarte-foarte mari de bani murdari, care intră în țară și sunt folosiți pentru a finanța activitatea politică”.

Dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost deschis în iulie 2022. Prima învinuită în acest caz a fost vice-președinta formațiunii, deputata Marina Tauber, dosarul ei fiind deja transmis în instanță. Oamenii legii anchetează și alți membri ai partidului, declarat între timp neconstituțional.

Potrivit procurorilor, în 2022-2023, formațiunea ar fi primit de peste hotare 195,5 milioane de lei, bani pe care i-a cheltuit pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor, pentru acapararea puterii în stat”.

Comments (0)
Add Comment