VIDEO/ Recolta strugurilor de masă este anul acesta cu 30 la sută mai mică decât cea din anul trecut. Motivul ar fi lipsa precipitațiilor și bolile specifice

Recolta strugurilor de masă este anul acesta cu 30 la sută mai mică decât cea din anul trecut. Potrivit experților din viticultură, motivul ar fi seceta din această primăvară și prima jumătate a verii. Totuși, specialiștii menționează că precipitațiile abundente și prelungite de la sfârșitul lunii iulie ar putea schimba situația, dar acest scenariu este considerat puțin probabil. Unul dintre agricultorii care a confirmat acest lucru este Mihail Bobicov. În același timp, el a mai subliniat că strugurii sunt afectați nu doar de secetă, dar și de o boală specifică și de înghețurile suferite în ianuarie și aprilie, transmite Studio-L

MIHAIL BOBICOV, agricultor, raionul Căușeni: „În primavară am constat faptul că 70-80 de procente de muguri erau afectate din motivul secetei de anul trecut sau din altă parte. Nu s-a constatat până la urmă, fiindcă era chemată o comisie care nu a mai ajuns până la noi și nu am putut să verificăm de ce, totuși, asta s-a întâmplat. În schimb, care a făcut curățire în uscat și a făcut curățirea scurtă, practic, a rămas fără roadă. În jur la 30 de procente maxim ce va lua. Care a avut informația și a văzut situația a lăsat mai mult lemn din care, totuși, o să poată să scoată roada de la 50 la 100 de procente.”

Soiul de bază, numit Moldova, încă nu a ajuns la maturitate și multe depind de faptul dacă va ploua sau nu în zilele următoare, a mai spus fermierul.

MIHAIL BOBICOV, agricultor, raionul Căușeni: „Aici este soiul Moldova. Vedeți că strugurii sunt mai mici. Ei trebuiau să fie mai mari și plus la asta, uitați-vă, lemnul, aici merge înmenarea, asta-i prea devreme. Asta cu de-a-sila el se coace și asta nu-i corect. Posibil să nu-i permită să mărească boabele la nivel care trebuiește. De-atâta și avem pericolul de a nu strânge roada ceea care trebuia să fie vreo 10-15 toate. Noi putem să ajungem la 6-7 tone.”

Un aspect care îi îngrijorează pe experți este că mulți cultivatori nu au redus numărul ciorchinilor de struguri pe tufă.

MIHAIL BOBICOV, agricultor, raionul Căușeni: „Vedem în marginea viței de vie, unde-i câmpul, este pe sistemul clasic, pe stâlp, și alături avem sistemul pergola, dar vedeți că este tot aceiași situație la struguri ca la formarea clasică. Nu s-a polenizat. Nu s-a format strugurele mare. Din acest motiv roada o să fie un pic mai mică. Acest sistem poate să aducă cu irigare bună cu tot, poate să aducă până la 40-45 de tone de struguri. Iarăși, noi trebuie să ținem cont că avem secetă. Avem puțină apă și ne orientăm la 20-25 de tone de poamă.”

În 2024, Republica Moldova a produs aproximativ 100 de mii de tone de struguri de masă, dintre care mai mult de jumătate au mers la export, preponderent în țările Uniunii Eurpene și în CSI.

CăușeniRecoltăsecetăStruguri
Comments (0)
Add Comment