Proiectul de decizie privind dublarea tarifelor la arendă pentru unitățile de comerț ambulant din Piața Centrală este unul inadmisibil în condițiile actualei crize. Declarația în acest sens a fost făcută de consilierul municipal al Platformei DA, Ruslan Verbițchi, care a accentuat că fracțiunea pe care o reprezintă se arată împotriva majorării tarifului pentru arendatorii de spațiu comercial de la Piața Centrală.
„Așa o impresie că cineva s-a gândit la un complot, dacă cumva comercianții din Piața Centrală mai rezistă și nu au majorat încă în mod nesimțit prețurile la produse în aceste vremuri nebune, hai să-i ajutăm să fie în PAS cu lumea bună! Vorba ceea, ori la bal, ori la spital!”, a relatat Verbițchi.
Potrivit acestuia, majorarea tarifului pentru arendatorii de spațiu comercial de la Piața Centrală va viza în primul rând pătura mai vulnerabilă a societății, pensionarii, cetățenii cu venituri mici și medii, care aleg să-și facă cumpărăturile acolo din motiv că, prețurile la care pot cumpăra produsele alimentare, fructele, legumele și obiectele de uz casnic sunt cu mult mai mici decît la majoritatea supermarketurilor și a buticurilor amplasate în alte sectoare ale Capitalei.
„O altă problemă este că, aceste majorări vor alunga nu doar cumpărătorii, ci și comercianții care nu vor mai accepta să achite dublu per metru pătrat pentru arendă la Piata Centrală. Noul tarif cerut de conducerea Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” se estimează că va varia de la 30 pînă la 60 de euro per metru pătrat, în timp ce la privat un metru pătrat de arendă pentru cei care se ocupă cu comerțul ambulant, nu depășește 25 de euro. În aceste condiții, nu este greu de ghicit care va fi prima opțiune a comercianților pentru a-și continua activitatea. Asta în cel mai bun caz. În alte cazuri, aceștia fie își vor abandona activitatea iar câteva mii de persoane vor rămâne șomere, fie, așa cum am mai spus, vor fi nevoite să tripleze prețurile pentru a avea profituri și a supraviețui”, a subliniat consilierul municipal.
În aceeași ordine de idei, acesta spune că un alt subiect care trebuie adus în discuție este legat de condițiile de la Piața Centrală, și anume lipsa grupurilor sanitare moderne, de gradul sporit de insalubritate, de lipsa locurilor de parcare și a condițiilor necesare pentru vânzători și cumpărători, în final, de gestionarea proastă a acestei înterprinderi municipale.
„Aproximativ 70% din terenul pe care este amplasată Piața Centrală este privatizat, iar privații vor deveni acționari majoritari ai acestui teren din centrul Capitalei. Directorul Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” nu a făcut niciun audit intern privind deciziile de privatizare ale perimetrului Pieței Centrale, pentru a afla în ce condiții s-au produs aceste privatizări și ce interese urmăresc persoanele care au devenit proprietarii terenului”, a mai adăugat Verbițchi.