Și-a transformat dragostea de munte și pește într-o afacere cum rar găsești în țara noastră. O familie din satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă, de doi ani dezvoltă o afacere cu solzi. Familia a înființat o păstrăvărie și crește un soi de pește care doar la munte poate fi găsit. Crescătoria este în curs de dezvoltare, iar acum are în jur de cinci mii de pești.
NATALIA VEREBCEAN, proprietarul păstrăvăriei: „Mergând la odihnă în munți de fiecare dată alegeam excursii la pecuit. Iată, de aici și a venit ideea. Văzând cât este de plăcut acest peștișor, chiar vreau să spun. Îl pescuiam și totodată îl și pregăteam. Gustul acestui pește chiar ne-a uimit. În primul rând, este un pește delicios, dulce.”
Așa își descrie Natalia Verebcean afacerea pe care a reușit acum doi ani s-o pună pe roate. După o mică călătorie la munte femeia a decis să investească în localitate în creșterea păstrăvului. A căutat puiet prin țară, a găsit un singur producător și a cumpărat câțiva zeci de pești pe care cu timpul ia și înmulțit, acum femeia are acasă două bazine mari în care crește peștele.
NATALIA VEREBCEAN, proprietarul păstrăvăriei: „Doi ani, dar au fost acești doi ani ca încercare. Am vrut să vedem cum se va adapta acest pește la noi, adică condițiile de adaptare. Mai mult am experimentat. Am văzut care sunt beneficiile, riscurile, tot ce ține de el, deoarece este un pește foarte capricios și riscurile sunt mari. Timp de un an, ajunge la mărimea undeva 300-400 de grame dacă noi îl scoatem din icra embrionată.”
Femeia afirmă că secretul crescătiei constă în filtrele de oxigen. Peștele e destul de pretențios la condițiile meteo de la noi, iar fiecare greșeală poate avea consecințe grave.
NATALIA VEREBCEAN, proprietarul păstrăvăriei: „El are nevoie și de volum și de cantitatea de apă. Cât el se mărește, oxigenul scade în apă. El îl folosește și deja trebuie să-l repartizăm, să-l divizăm. Cel mai greu crește, se maturizează de la micuț până la 100 de grame.”
De ceva timp familia crește și Nisetru, o specie căutată de gurmanzi. Până a ajunge în farfurie peștele are nevoie de cel puțin doi ani de dezvoltare, în cazul icrelor termenul ajunge până la cinci ani.
NATALIA VEREBCEAN, proprietarul păstrăvăriei: „Nisetrul – noi încă suntem pe cale de a experimenta. Deocamdată nu am investit ca să ne ocupăm anume de el. El necesită un termen mult mai mare de maturizare. Undeva poate până la trei ani. Ce ține de icre de la Nisetru, el după cinci ani.”
Astăzi în crescătoria familiei Verebcean putem găsi pește de la cinci centimetri lungime și până la jumătate de metru. Familia afirmă că își planifică să dezvolte afacerea, iar în următorii ani să mai amenajeze alte câteva bazine pentru pești.
NATALIA VEREBCEAN, proprietarul păstrăvăriei: „Investiția de la început a fost în jur de 160 de mii de lei. Am participat la un grant și am obținut grantul de 96 de mii de lei. Restul a fost contribuția proprie, dar de fapt avem mult de investit. Pe prim plan trebuie lumina să o trecem la panouri solare, deoarece cheltuielile sunt mari la lumină și apoi restul, încet cu încet.”
Păstrăvul de la Slobozia ajunge în restaurantele din țară, unde este foarte solicitat.