VIDEO/ Spitalul Clinic din Bălți va deveni mai eficient energetic, cu sprijinul Uniunii Europene

Condiții mai bune pentru pacienții din nordul țării. Cu sprijinul Uniunii Europene, Spitalul Clinic din Bălți va implementa un proiect important de eficientizare energetică. Proiectul include măsuri esențiale, cum ar fi izolarea termică a pereților, înlocuirea ușilor și ferestrelor exterioare, modernizarea sistemelor de iluminat cu tehnologii LED, renovarea sistemelor de încălzire și ventilare, precum și instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 460 de mii de euro, iar durata de execuție a lucrărilor este de aproximativ 11 luni.

GHEORGHE BRÎNZA, directorul Spitalului Clinic Bălți: „Din motiv că suntem ineficienți energetic instituția a cheltuit, pe energia termică, în sezonul precedent de încălzire, 17 milioane de lei. La fel, avem bariera dintre încăpere și exterior. Clădirea a fost construită în anii 1989-1990 respectiv, toate geamurile sunt învechite, nu își fac funcția lor. La fel, rețelele de apeduct și canalizare sunt învechite. Sunt construite mai mult de 30 de ani în urmă respectiv, acest proiect și necesar instituției noastre.”

Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii, Ruslan Surugiu, a declarat că, după modernizarea spitalului, o sumă semnificativă de bani, care anterior trebuiau să fie utilizate pentru achitarea facturilor, vor rămâne în instituție și vor fi utilizate în alte domenii, necesare instituției.

RUSLAN SURUGIU, directorul UCIPE: „Obiectul acestui proiect major este reabilitarea termică sau îmbunătățirea eficienței energetice a mai multor instituții publice spitalicești, în cazul dat vorbim, cele mai mari 10 spitale din Republica Moldova. Spitalul din Bălți este unul din acele spitale care va beneficia de acest proiect și după cum am menționat se vor face acele măsuri de eficiență energetică, plus instalarea diferitor echipamente de utilizare a resurselor regenerabile pentru a aduce un confort, pentru a duce la reducerea costurilor ce ține de consumul de energie și respectiv, aceasta aduce nu doar confort și reduceri de consum, dar și un buget suplimentar care va rămâne la această instituție importantă din punct de vedere regional, pentru ca să se poată dezvolta și pe alte domenii, nu doar pe domeniul energetic.”

După finalizarea tuturor lucrărilor de eficiență energetică din cadrul spitalului, se estimează o reducere a consumului de energie electrică cu până la 20 la sută și a energiei termice – cu până la 50 la sută.

CIPRIAN VIDRAȘCU, șeful Serviciului Atragerea Investițiilor al Spitalului Clinic Bălți: „Conform unor evaluări a Comisiei Uniunii Europene, 40 la sută din costurile pentru energie, precum și 36 la sută din emisiile de CO2 din țările membre ale UE, se datorează eficienței scăzute a clădirilor. În urma auditului energetic a clădirilor din cadrul Spitalului Clinic Bălți s-a reconfirmat acest fapt, fiind constatată o eficiență energetică scăzută a acestora, datorită vechimii lor, precum și un consum mare de energie.”

VALERIU BÎLICI, șeful Serviciului Juridic al Spitalului Clinic Bălți: „Vor fi întreprinse acele acțiuni și lucrări care în ansamblu vor scădea consumul de energie, vor reduce facturile fiscale, ce nemijlocit se vor răsfrânge benefic asupra situației economico-financiare a instituției. Nu mai puțin important este că va ridica gradul de satisfacție a pacientului spitalizat, inclusiv și personalului medical, care activează în instituție.”

În cadrul Proiectului Eficiența Energetică, în Republica Moldova vor fi reabilitate în total 16 clădiri, din cadrul a zece instituții medicale de importanță națională. Valoarea investițiilor proiectului este de aproximativ 76 milioane de euro, finanțați de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

 

eficiență energeticăSpitalul Clinic BălțiUCIPE
Comments (0)
Add Comment