VIDEO/ Timpul trece, obiceiurile nu se schimbă. Bălțenii în continuare aruncă deșeurile la voia întâmplării

Timpul trece, obiceiurile nu se schimbă. Bălțenii în continuare aruncă deșeurile în locuri neautorizate. În timp ce unii recunosc că încalcă legea, alții spun că în oraș nu sunt locuri special amenajate în aceste scopuri, transmite TV Nord

„Vedeți de ce? Pentru că nu sunt locurile adaptate. Și acolo, din acea parte, este o grămadă de gunoi. Oamenii curăță, dar nimeni nu supraveghează. Nu există un responsabil care să se ocupe de asta. – De unde exact este aruncat tot acest gunoi? – De la morminte, de la morminte. Oamenii curăță în jurul mormântului lor și aruncă acolo, lângă el. Știți, totul depinde de conștiința omului, asta e părerea mea.”

„Mașinile vin și aruncă gunoi, acum acolo este atât de mult gunoi încât nu te poți apropia de container, unde vă este rușinea? Și noi vrem să intrăm în Europa. Astfel de oameni trebuie pedepsiți, mai ales când vii cu mașina și nu arunci gunoiul pe jos. Am făcut o observație și mi-au spus „du-te, bunică”, nu o să vă spun ce mi-au mai spus. Am 80 de ani. Trebuie pedepsiți, dar probabil ar trebui pedepsiți astfel încât să simtă consecințele.”

„Din cauză că oamenii sunt prea leneși să arunce gunoiul în container. Oamenii înșiși sunt vinovați. Toate cheltuielile pe care le fac serviciile, ar trebui să fie impuse acestor oameni care încalcă regulile. Asta e tot”.

Cel mai des, gunoiul este depozitat în curțile blocurilor de locuit, în preajma tomberoanelor sau în fâșiile forestiere.

„ Astăzi nu au ridicat încă gunoiul. Se întâmplă uneori să nu-l ridice zilnic, poate la două zile… Sunt multe mașini private, vin de la magazine și aruncă, sunt foarte multe. Și din sectorul privat vin aici și aruncă. Desigur, ar trebui să ia măsuri.”

„Unii aduc gunoiul cu mașina lor și îl aruncă aici. Îl aduc aici, probabil nu reușesc să-l ducă la groapă, oamenii fac renovări…”

„Așa este cultura noastră, de aceea se întâmplă astfel de lucruri.”

„Este o lipsă de educație, asta te face să te gândești. În țara noastră, în primul rând, trebuie să ridicăm nivelul de educație. Dacă ar fi educație, și un copil ar ști de mic că trebuie să arunce gunoiul la locul potrivit, că trebuie să mențină curățenia, dar, din păcate, acest lucru nu există. Dacă cineva aruncă gunoi pe stradă, lângă coș, și este murdar, înseamnă că și acasă este la fel.”

Pentru evacuarea deșeurilor voluminoase, bălțenii trebuie să adreseze o cerere Întreprinderii Municipale „Direcţia Reparaţii şi Construcţii Drumuri Bălţi”.

CRISTINA SOCHIRCĂ, director interimar ÎM DRCD: „Întreprinderea a transportat până acum toate deșeurile fără plată, pe cheltuiala proprie, dar în prezent, din cauza lipsei de transport, din păcate, întreprinderea nu poate realiza același volum de colectare a gropilor neautorizate din oraș. Conform deciziei 3/17 din 24 aprilie 2024, s-a stabilit o prevedere privind constatarea contravențiilor. În responsabilitatea Direcției pentru Gospodărie Comunală a fost modificată asigurarea identificării și constatării contravențiilor legate de gestionarea deșeurilor, conform articolului 154 din Codul contravențional.”

În cadrul Întreprinderii Municipale „Direcţia Reparaţii şi Construcţii Drumuri Bălţi”  activează aproximativ 200 de oameni.

BălțiDirecţia Reparaţii şi Construcţii Drumuri Bălţievacuare deșeurigunoi
Comments (0)
Add Comment