VIDEO/ Tradițiile și obiceiurile strămoșești, păstrate la Sofia. Localnicii s-au adunat la clacă

Nu își uită tradițiile. Locuitorii din satul Sofia s-au adunat la clacă. Aceștia au decis să construiască un cuptor ca pe timpuri chiar în curtea muzeului din localitate. Evenimentul a fost însoțit de muzică, dansuri și multă voie bună, transmite TV Nord

„La clacă, la clacă, hai la clacă. Hai la clacă. Foaie verde, foaie lată, hai cu toți la clacă.”

LIDIA PATERĂU, locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „Mestecăm paiele cu lutul, da trebuie așa mărunțel, mărunțel să jucăm, iată așa, ca el să se mestece tot, iată așa, să fie cleios, da că să fie cleios, o să meargă pe pereți. La nuielele noastre trebuie lutul cleios mult cu paie.”

În muncă a fost antrenat și calul Pegas.

RAFAEL RUSU, locuitorul satului Sofia, raionul Drochia: „Eu cu calul am făcut lucrul care e mai greu am călcat lutul să îl amestec, apoi iar o să amestec, că iată se pun paie.”

Sofienii au decis să construiască un cuptor ca pe timpuri în curtea muzeului din localitate.

SVETLANA BANARU, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Sofia, raionul Drochia: „Ne-am adunat la o clacă ca pe timpuri, a pornit de la ideea să facem un cuptor pe teritoriul muzeului și ne-am gândit că trebuie muruit, pe urmă ne-am gândit cum să fie cuptorul în aer liber, trebuie să îi facem și un foișor ceva să-l acoperim și iată încet-încet am făcut un gard de nuiele, ne-am gândit ca să nu fie curent, să fie protejat cuptorul vrem să îl boldim, să-l muruim, și cum lumea bună, cum se spune cu lumea bună se face.”

VALERIU MOTOC, locuitorul satului Sofia, raionul Drochia: „Aici pregătim fundamentul pentru un cuptor, de copt plăcinte, de copt sarmale. Păstrăm tradiția, păstrăm obiceiurile noastre tradiționale moldovenești.”

ZINAIDA GRIȚUNIC, locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „Am fost azi toți invitați la o clacă, să ne aducem aminte clăcile cum se făceau odată pe vremuri, că acum clăci nu se fac. Da doamna Svetlana ne-a invitat pe toți să ne aducem aminte de înainte cum se făceau clăcile. Și primul boț de lut îl pune gospodina casei, adică doamna Svetlana, ea e gospodina casei aici și noi am venit să o susținem și să o ajutăm.”

Clăcile erau o muncă colectivă pe care o făceau pe timpuri sătenii pentru a se ajuta unii pe alții. O clacă adesea era însoțită de mici petreceri, de glume, de povestiri și de alte activități de divertisment din această categorie.

ClacăDrochiaSofia
Comments (0)
Add Comment