VIDEO/ Un fermier din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă recoltează 15 tone de piersic la hectar

Raionul Ștefan Vodă este renumit în toată țara prin calitatea și aroma fructelor de piersic. Deși fiind secetos, anul 2024, s-a dovedit a fi unul prielnic pentru pomicultori care afirmă că piersicii au rodit din plin și au oferit cele mai gustoase fructe. În același timp, de câțiva ani, unii producătorti agricoli au trecut la irigarea livezilor, fapt care a crescut productivitate pomilor cu aproximativ 30 la sută. Un exemplu în acest sens este și livada unui fermier din satul Căplani care a reușit să obțină, în acest sezon, 15 tone de nectarine la un hectar, transmite Studio-L. 

„Roada a dost foarte bogată anul acesta. Necătând la faptul că seceta ne-a adus dureri de cap foarte mari, dar în linii generale recolta este foarte calitativă. 10 și 15 tone la hectar, indiferent este nectarin sau piersic. Anul trecut opt tone au fost și nu calitativă. Noi probleme cu realizarea nu am avut niciodată. Noi suntem în apropiere cu Ucraina și, practic, piersicul moldovenesc este foarte solicitat și în Ucraina și în România. Probleme cu comercializarea nu avem.”

În acest an piersicii de la Căplani sunt mai frunoși ca niciodată, din cauza temperaturilor ridicate aceștia au rodit cu trei săptămâni mai devreme. Primele fructe au fost recoltate pe doi iunie și de atunci săptămânal lăzile sunt umplute.

„ – La noi la irigare este livada. – Și dacă nu era? -Dacă nu era, era problemă, dar așa îi la irigare și totul a descurs bine. Anul acesta roada este bună. Nici nu se poate de spus altceva. Dacă este lume, cu ce să recolteze, tractoare sunt, fertilizanți sunt, tot este, mă rog.”

Astăzi livada lui nea Ion e plină cu oameni. De la cinci dimineața bărbatul adună muncitori din diferite sate ale raionului pentru a strânge fructele numai bune de pus în farfurie.

„ – De la ora patru sunt sculat, deoarece mai am în jurul casei câte ceva și apoi vin aici pe răcoare și muncim. – De unde sunteți? – Ștefan Vodă, Volintiri.”

 „ – Ieșim de acasă la ora cinci, dar ajungem aici la șase. – Până la ce oră lucrați? – Până la unu. Când și cum.”

„Dacă dai din mâini este ușor peste tot. Lucrăm cât vom putea.”

Acești tineri muncesc vara pentru a-și aduna un ban pentru școală. Spun că deja au intrat la studii în Capitală, iar pentru a-și ajuta părinții muncesc de cu zor.

„Pentru ca să-mi îndeplinesc scopurile la care părinții poate nu-și pot permite ca să-mi realizez unele dorințe. Sincer, reușesesc și să fac bani, și să mă odihnesc, deoarece nu este toată ziua. Este până la ora unu și de la ora unu deja sunt liberă.”

„ – În fiecare zi, culegând piesici, îi rup din copac și îi așez așa frumușel în lădiță. – Pe care îl alegi? Pe cei mai copți, pe cei mai verzi? – Pe cei mai copți și cei mai frumoși pe care se poate de dat la vânzare.”

„Îi mai ușor părinților, să intru la un colegiu, pentru mine.”

Potrivit datelor oficiale, raionul Ștefan Vodă are cele mai multe livezi de piersic din țară cu aproximativ 100 de hectare de livadă în rod și 14 agenți economici.

 

livezipiersiciroadă
Comments (0)
Add Comment