Vlad Filat, despre raportul Comisiei Europene privind aderarea la UE: Ceea ce a determinat să ajungem pe ultimul loc, reprezintă politică internă

Republica Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene. Cel puțin asta arată un draft al raportului Comisiei Europene, care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către cele trei state. Cele mai mari restanțe vizează combaterea corupției, achizițiile publice și birocrația. 

Același raport, încă nepublicat, mai arată că carul s-a urnit un pic din loc în domenii precum justiție, libertate și securitate, politici economice și monetare.

Potrivit ex-premierul țării, Vlad Filat, raportul de lucru al Comisiei Europene, prezentat de către mass-media, a relevat faptul că, Republica Moldova este pe ultimul loc la implementarea politicilor UE solicitate ca și condiționalități la acordarea statutului de țară candidată la aderare.
„Niciodată după anul 2009 Republica Moldova nu a fost după Ucraina și Georgia, care nici măcar nu are statutul de țară candidată, la implementarea politicilor UE. Am fost primul stat din Parteneriatul Estic ce a semnat Acordul de Asociere la UE, am fost prima țară, care a scăpat de vize și am fost, chiar dacă unii au speculat și au încercat să demonetizeze formula, ”povestea de succes” a Parteneriatului Estic. Acest loc s-a datorat tocmai că am implementat solicitările UE, solicitări fără de care nu am fi primit nici acordul DCFTA și nici accesul fără vize în UE”, a relatat Filat într-o postare pe Facebook.
De asemenea, politicianul se arată convins că chiar dacă unii membri ai guvernului încearcă să arunce, ca mai toți dinaintea lor, vina pe fostele guvernări, responsabili sunt doar actualii guvernanți.
Mai mult, ceea ce a determinat ajungerea țării noastre pe ultimul loc, mai spune Filat, reprezintă politică internă.
„Chiar dacă există o deschidere totală din partea partenerilor externi, chiar dacă ușile cancelariilor euro-atlantice sunt deschise actualei guvernări, fără o politică internă coerentă și cooperantă cu celelalte structuri non-PAS ale societății, vom rămâne tot în periferie.
Fără o politică internă bună nu există politică externă de succes. Iar statutul de țară candidată, privind pe ce loc suntem acum, dovedește încă o dată că cei care ne-au pus pe linia de aderare sunt războiul din Ucraina și eforturile României. Pentru aderarea la UE doar bunele intenții nu sunt suficiente și nici partenerii externi nu pot veni să facă munca în locul nostru.”, a conchis Vlad Filat.
Amintim că, draft-ul raportului Comisiei Europene, în posesia căruia a intrat presa, urmează să fie publicat în câteva săptămâni. Autorităţile de la Chişinău spun că nu ar trebui să ne grăbim în a face concluzii. Asta, deoarece documentul se bazează pe răspunsurile expediate Comisiei Europene în luna mai, iar aici nu se regăsesc paşii întreprinşi de Chişinău din mai până în prezent.

„Raportul Comisiei Europene discutat în presă este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie. Acest document se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE, iar deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. Autoritățile deja au început identificarea restanțelor la toate capitolele de aderare ca să ne mișcăm înainte”, a declarat Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe.

Comisia EuropeanăNicu PopescuUniunea EuropeanăVlad Filat
Comments (0)
Add Comment