Volodimir Zelenski l-a criticat pe Viktor Orban, după vizitele din Rusia și China

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat călătoriile premierului ungar Viktor Orban în Rusia și China. Vorbind la summitul Comunității Politice Europene, Zelenski, care nu l-a numit direct pe Orban, a declarat că liderii europeni nu ar trebui să acorde atenție politicienilor care încearcă să își rezolve propriile probleme pe seama altora.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dacă cineva din Europa încearcă să rezolve problemele în spatele altcuiva sau chiar pe cheltuiala altcuiva, dacă cineva vrea să meargă într-o capitală de război pentru a vorbi și poate promite ceva împotriva intereselor noastre comune sau pe cheltuiala Ucrainei sau a altor țări, atunci de ce ar trebui să luăm în considerare o astfel de persoană?”.

El i-a avertizat, de asemenea, pe liderii europeni că președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să seducă, să exercite presiuni sau să șantajeze pe unul dintre ei pentru a-i trăda pe ceilalți. Summitul britanic a avut loc la două săptămâni după ce Orban, la doar câteva zile după începerea președinției semestriale a Ungariei la UE, s-a deplasat la Moscova pentru discuții cu Putin pe tema războiului din Ucraina.

Apoi a zburat la Beijing pentru discuții similare cu președintele Consiliului de Stat al Chinei, Xi Jinping. Călătoriile, pe care Orban le-a numit o „misiune de pace”, au atras condamnarea fermă a altor lideri UE. După acest „turneu” neautorizat, un grup de deputați europeni a cerut suspendarea dreptului de vot al Ungariei în UE.

Budapesta insistă însă că întâlnirile au fost organizate pur bilateral și că premierul ungar nu a reprezentat întregul bloc. Ca răspuns la critici, Orban a declarat că alte țări europene sunt „mai belicoase” decât țara sa.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a criticat, de asemenea, pe Orban, numind călătoriile sale controversate o „misiune de împăcare a agresorului”.

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a anunțat că membrii săi vor boicota reuniunile informale ale Consiliului European organizate de premierul ungar și vor trimite în schimb înalți funcționari publici.

ChinaOrbanRusiaviziteZelenski
Comments (0)
Add Comment