Voronin, despre intenția PAS de a oferi premii judecătorilor CC: „500 de mii, за что? Бездельники конченные”

Liderul comuniștilor este indignat de intenția guvernării de a oferi premii judecătorilor Curții Constituționale, care se ridică la jumătate de milion de lei. „Pentru ce? Ei ce lucrează la uzină și au topit oțel și alte metale mai mult decât a fost prevăzut în plan?”, a declarat Vladimir Voronin la o emisiune de la Primul în Moldova, transmite Unimedia.

„Iată 500 de mii de lei trebuie acum să se achite pentru premii judecătorilor Curții Constituționale. Se pune întrebarea „за что?” (n.n. pentru ce?). Eui ce sunt uzină, care au realizat mai multe decât a fost prevăzut topind oțel, metale? Pentru ce și celoralți premii, miniștrilor, angajaților ministerelor? Ce acte de eroism mă rog ați realizat? Da nimic nu ați făcut sunteți „бездельники конченные” (n.n. lenoși)”, a declarat Vladimir Voronin.

Judecătorii Curții Constituționale ar putea primi un premiu anual, egal cu un salariu, majorat recent cu scandal de către deputații PAS. Propunerea în acest sens a venit de la deputa PAS, Olesea Stamate: „Pentru personalul din autoritatea responsabilă de controlul constituționalității 100% din suma anuală a salariilor de bază pentru judecătorii Curții Constituționale și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific”.

Intenția de majorare a salariilor judecătorilor CC a provocat un scandal de proporții, în condițiile în care amendamentul Olesei Stamate a fost votat de majoritatea parlamentară PAS, având însă un aviz negativ din partea Guvernului.

„Am avut senzația că era avizul”, a explicat ulterior speakerul Igor Grosu.

Ulterior, Președinta Maia Sandu a restituit Parlamentului legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Decizia a fost luată urmare a amendamentului cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Astfel, salariile celor 5 judecători ai Curții Constituționale urmau să se dubleze. Fostul premier Chicu a venit cu unele calcule și a criticat dur votul PAS pentru aceste majorări.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere – majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a spus că este „clar de ce deputații PAS nu au acceptat propunerea Platformei DA și nu au dorit să voteze în lectura a doua proiectul lui Vasile Năstase privind limitarea salariilor nesimțite ale demnitarilor de stat”.

Cu explicații a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița, care a spus că salariile tuturor categoriilor au fost majorate, dar cu 100 de lei, iar Curtea Constituțională trebuie protejată de „diferite grupări de interese”.

Comments (0)
Add Comment