Zelenski spune că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, și-a anunțat disponibilitatea de a se întâlni cu fiecare dintre liderii din cele patru țări din formatul de negocieri Normandia (Rusia, Germania, Franța și Ucraina), dacă discuțiile cvadripartite sunt amânate.

Potrivit liderului ucrainean, pregătirile pentru întâlnirea în formatul Normandia sunt acum în curs, dar dacă discuțiile în patru sunt amânate, el va căuta alte formate de negocieri.

„În numele meu și am spus acest lucru partenerilor noștri occidentali, nu va avea loc nicio întâlnire în formatul Normandia, voi găsi un format când mă voi întâlni cu fiecare dintre liderii din Normandia Patru. Dacă, așa cum se spune, muntele nu merge la Mahomed, este în regulă, mă voi întâlni cu toată lumea separat”, a declarat Zelesnki.

La 12 ianuarie, la Berlin, s-au purtat negocieri între consilierii politici ai conducătorilor celor patru țări din formatul Normandia cu privire la situația ucraineană. Dmitry Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale ruse, a menționat că ședința a fost utilă, dar nu au fost luate încă decizii finale.

A doua zi, șeful Ministerului de Externe ucrainean, Dmitry Kuleba, a declarat că autoritățile țării au insistat asupra organizării unei întâlniri în format Normandia la nivelul șefilor de stat, dar se presupune că din cauza Rusiei, aceasta a fost amânată.

La rândul său, Zelensky, pe 15 ianuarie, într-o conversație telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, a spus că practic nu s-au înregistrat progrese în soluționarea pașnică a situației din Donbass.

La 23 decembrie 2020, secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov a indicat că calendarul noului summit al liderilor în format Normandia ar putea fi discutat numai după ce Kievul va pune în aplicare acordurile întâlnirii anterioare.

Comments (0)
Add Comment