În fiecare an, în prima zi din luna mai, în peste 90 de ţări din lume, inclusiv în Moldova, se sărbătorește Ziua internaţională a muncii, Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor. Sărbătoarea este un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din lume pentru lupta lor în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice.
În multe alte ţări, această zi este prilejul folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.
Potrivit istoriei, Ziua Internațională a Muncii îşi are originile în revoluţia industrială din secolul al XIX-lea. Atunci, muncitorii erau exploataţi la maximum, fiind obligaţi să muncească până la 15 ore pe zi, fără o plată adecvată şi în condiţii de siguranţă.
Anul trecut, în Moldova, informează Biroul Național de Statistică, durata medie a săptămânii de lucru pentru persoanele ocupate a constituit 39,7 ore. Mai mult au lucrat bărbații, 40,8 ore, față de 38,5 ore în care au fost ocupate femeile.
Totodată, mai notează sursa citată, în mediul urban se muncește mai mult decât în cel rural, 40,1 ore, respectiv 39,4 ore, în timp ce activitățile economice comerțul cu ridicata și amănuntul, activități de cazare, construcții, transport și depozitare sunt cele mai solicitate, cu o medie de peste 40 de ore pe săptămână.