Andrei Năstase: „Oamenii care astăzi se află la guvernare, se aflau la guvernare și în momentul în care Aeroportul Chișinău a fost concesionat”

Decizia luată de Curtea de Apel Chișinău cu privire la revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, trebuie să fie una motivată și necesită a fi analizată cât mai minuțios, or există multiple cazuri care au fost pierdute de Republica Moldova în instanțele internaționale. Cel puțin asta declară consilierul municipal și ex-ministru de Interne, Andrei Năstase.

Într-o emisiune televizată, politicianul a ținut să menționeze că cei care astăzi se află la putere și care își atribuie reușita în cazul Aeroportului, sunt exact acei care au votat în 2013 pentru concesionarea obiectului strategic al țării.

„Noi am mai avut decizii ale instanțelor de judecată, aparent bune, dar care ne-au costat foarte mult în instanțele internaționale(…) În momentul de față, problema pe care mi-o pun eu nu este – cât de corectă este această decizie, pentru că încă nu am văzut-o. Ceea ce mă preocupă pe mine este – cu câtă ușurință societatea noastră este păcălită. Oamenii care astăzi se află la guvernare, se aflau la guvernare și în momentul în care Aeroportul Chișinău a fost concesionat. Societatea noastră nu ar trebui să uite pentru că atunci când alegem pe cineva, noi trebuie să ne uităm ce o făcut în spate”, a menționat Andrei Năstase.

Mai mult, Năstase a accentuat că actuala președintă al Republicii Moldova, Maia Sandu, pe vremea când ocupa funcția de ministru al Educației în guvernul condus de Iurie Leancă, a votat pentru concesionarea Aeroportului.

„Întrebarea este, când ne-ai spus adevărul – când te bucuri astăzi că revine la stat Aeroportul, sau atunci când ai decis că statul nu este un bun gestionar și el trebuie concesionat?”, a adăugat politicianul.

Totodată, acesta a îndemnat cetățenii țării să se documenteze cu privire la acțiunile săvârșite de unele personaje politice în trecut și să-și amintească de ele în cadrul viitoarelor scrutine electorale.

„Noi suntem cei care suntem obligați, ca și cetățeni, să facem minim un efort ca să ne documentăm. Cine și ce a făcut, pentru că în perioada 2010-2014, eu m-am bătut de unul singur, ca și un apărător al drepturilor omului, cu fenomenul atacurilor raider, cu spălătoria mafiei rusești, cu furtul miliardului(…) Eu pot să spun liniștit că atunci când se fura miliardul, eu reacționam. În aceeași perioadă – 2010-2014, unde erau băieții și fetele care astăzi se bucură de revenirea Aeroportului? Ei au uitat, dar eu nu am uitat. La fel cum nu ar trebui să uite nici cetățenii R. Moldova. Atunci când mai merg la alegeri, să spună – „hai să ne uităm noi atent pe cine votăm”, a conchis Andrei Năstase.

Amintim că la finele lunii noiembrie, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat decizia instanței de fond privind rezilierea contractului de concesionarea a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins la 21 februarie 2022 cererea S.C. „Avia-Invest” S.R.L. împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) privind anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor Aeroportului.

Potrivit Hotărârii, acţiunea în contencios administrativ a reclamantului S.C. „Avia-Invest” SRL împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) privind anularea actului administrativ individual defavorabil din 08 iulie 2020 și a deciziei adoptate în procedura prealabilă din 17 iulie 2020, a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

La rândul său, reprezentanții companiei Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, au afirmat că „decizia Curții de Apel din 23 noiembrie este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție”. Totodată, aceștia au susținut că rezilierea contractului „presupune o returnare obligatorie a investițiilor, care în prezent sunt de peste 90 de milioane de euro”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata