Angajații Căii Ferate din Moldova au protestat în fața Parlamentului și Președenției. Ei sunt revoltați de reținerile salariale, care durează deja de patru luni. Manifestanții au înaintat o serie de revendicări, printre care achitarea și majorarea salariilor și demiterea actualului director.
Totodată, ei cer repartizarea accizelor pe motorina folosită pentru alimentarea locomotivelor în fondul de întreținere a infrastructurii feroviare.
”Vreau să-mi fie achitat salariul și, în măsura posibilităților, să fie majorat, fiindcă este unul mizerabil. De ani de zile, e unul și același, în comparație cu alte domenii, cum ar fi medicii, profesorii sau polițiștii, la ei a a crescut, dar la noi – nici vorbă. A ieșit cineva din autorități să vorbească cu dumneavoastră? Da, au fost din parlament și așteptăm un rezultat.”
”Timp de patru luni, nu am primit salariul, cum să existăm, să ne spună parlamentarii și conducerea Căii Ferate. A început luna martie și noi din noiembrie nu am primit salariul, suntem trei membri în familie care lucrăm la Calea Ferată. Cum să existăm? Cu pensia mamei de 1700, asta e imposibil.”
Dificultățile de la întreprindere nu sunt de azi, de ieri. Pe parcursul anilor, conducerea s-a schimbat de mai multe ori, însă nu și starea lucrurilor.
”Din 2015, ne-am întâlnit cu președintele și la parlament am apelat, ne-au promis că se rezolvă, dar până îm ziua de astăzi nimic nu s-a intâmplat. Ce spune conducerea Căii Ferate, din ce cauză nu primiți salariul? Fiecare echipă care vine spune că nu e vina lor. Cel mai grav este că noi le spunem unde se duc banii noștri, cum sunt furați, dar din 2014, nu am auzit să fie un dosar penal la procuratură, toți sunt rude și au influență.”
După protest, situația de la „Calea Ferată din Moldova” a fost discutată în Parlament. S-a decis ca săptămâna viitoare, în cadrul comisiei de resort, să fie audiat directorul instituției. Acesta va trebui să prezinte un raport despre starea financiară actuală. Ulterior, vor fi stabiliți pașii necesari în soluționarea problemelor.