Aproape 80 de familii riscă să rămână pe drumuri din cauza unei scheme ilegale

Aproape 80 de familii riscă să rămână pe drumuri în urma unor decizii judecătorești luate de Curtea de Apel Chișinău. Locatarii acuză compania de construcții, de la care au procurat apartamente într-un bloc de locuit pe strada Sarmizegetusa din sectorul Botanica al Capitalei, de orchestrarea unor încercări de evacuare, pe baza unor hotărâri care, potrivit lor, le-au anulat dreptul de proprietate, fără să fi fost citați sau să fi avut posibilitatea de a se apăra.

 „Problema constă în faptul că am fost judecați, dar noi nu am fost acolo. Niciunul dintre cei prezenți în sală nu a participat la ședința de judecată, unde s-a decis soarta apartamentelor și a proprietății noastre.”

Locatarii declară că deciziile judecătorești s-ar baza pe o acțiune controversată a companiei, care ar fi anulat retroactiv bonurile de casă, ce atestau achitarea integrală a apartamentelor. În același timp, oamenii declară că această anulare ar fi fost justificată prin presupuse nereguli interne ale companiei.

„Indivizii aveau în casă, în contul 241, un deficit de 20 de milioane de lei. Pentru a camufla acest deficit, ei, așa simplu, s-au adunat în trei și au decis să împartă această sumă. De exemplu, apartamentul nostru are un preț și ei au mai atribuit un cont similar deasupra. Ei acest deficit l-au atribuit nouă. Adică, aceste 20 de milioane lipsă, acum, la ei pe balanță arată că noi le suntem datori.”

Oamenii susțin că dețin dovezi solide de achitare a apartamentelor, inclusiv contracte și bonuri de casă originale, dar se confruntă cu hotărâri judecătorești care par să legitimeze anularea acestor probe.

„Este foarte complicat și moral, și financiar să lupt cu această companie și să merg la fiecare judecată cu avocatul meu, să încerc să demonstrez că eu am dreptul la această proprietate. Am dreptul să locuiesc, ceea ce și fac. Am primit și cheile, am făcut și reparație, și locuiesc.”

În același timp, oameni cer ca autoritățile competente, inclusiv Procuratura Generală și Serviciul Fiscal de stat, să investigheze legalitatea acestor decizii.

„Stres, frică, nopți nedormite, lipse de la serviciu, toate prejudiciile aceste morale, nimeni nouă nu ni le restituie și nu ni le compensează. O să facem aici apel, iarăși, la persoanele și la organele competente, pe care îi rugăm încă o dată foarte mult, să revizuiască și să citească, să se informeze cu date exacte, concrete, și să ne lase pe noi în pace și să nu ne mai cheme atât, să ne terorizeze cu chemările în judecată.”

Am încercat să discutăm cu reprezentanții companiei de construcții, însă aceștia au fost de negăsit.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata