Are platforma de discuții a opoziției un caracter electoral? Răspunsul organizatorilor

Președintele partidului PONA, Ion Dron, a oferit detalii privind organizarea primei mesei rotunde la care au participat reprezentanții a opt partide de opoziție. Conform lui Dron, cu unele partide, discuțiile au început încă în luna iulie, iar inițiativa pentru un astfel de format de dialog, aparține unui grup de președinți de partid. Președintele PONA a mai adăugat că este la a doua experiență de acest gen, prima încerca de a așeza opoziția la o singură masă fiind în 2018, doar că atunci a admis mai multe greșeli pe care nu le-a mai repetat în prezent.

„Nu discutăm mariaje politice, vrem doar să schimbăm agenda actualei puteri, care este străină cetățenilor. Noi am făcut școli diferite, noi am învățat ce este democrația, ei au învățat ce este autoritarism. Ei (n.r. cei din PAS) procedează exact după instrucțiunile care le vin și care n-au absolut nimic în comun cu instrumentele democratice. Scopul lor este de a gestiona un teritoriu și nu de a construi un stat.”, a punctat Dron.

Conform deputatului PSRM, Grigore Novac, actuala putere face tot posibilul ca dialogul dintre partidele de opoziție să nu aibă loc, încercând să dezbine prin faptul că unii se duc la Moscova.

„Eu înțeleg că acest dialog îi deranjează pe cei de la guvernare. Și iată se aruncă săgeți din astea… Iată cum să-l numești pe domnul Dron conserva FSB-ului?… Fariseismul și ipocrizia de care dă dovadă domnul Speaker denotă cât de mincinos este dumnealui în raport cu proprii cetățeni din această țară… Aceste discuții au demonstrat în primul rând maturitatea noastră politică. Pretențiile pe care le putem avea unii față de alții se lasă într-o parte. Agenda națională și ceea ce se întâmplă pe plan național este mult mai important.”, a declarat Grigore Novac.

Președintele Partidului pentru Dezvoltarea și Consolidarea Moldovei, Ion Chicu, a accentuat că platforma de dialog nu are un caracter electoral, iar opoziția discută multe subiecte ce frământă în prezent întreaga societate. Chicu a mai adăugat că ar fi bucuros ca la masa de dialog să se alăture și alte formațiuni politice.

„Acest format de dialog nu urmărește nici un obiectiv electoral. Nu se discută acolo nici despre alegeri, nici despre coalizări și tot așa mai departe. Viața nu este doar din alegeri, inclusiv cea politică. Între alegeri sunt activități, sunt discuții. Aș fi bucuros dacă la aceste discuții ar veni și exponenții altor partide, astfel încât să putem lua o poziție comună față de aceleași modificări ale Codului Electoral. Repet, aceste modificări sunt promovate agresiv de PAS pentru a fi veșnic la putere.”, a punctat Ion Chicu.

Președintele PDCM a admis că în viitorul apropiat formațiunea sa, ar putea organiza și proteste.

Proteste comune ale întregii opoziții ar aștepta și societatea. Cel puțin asta spune sondajul desfășurat în cadrul emisiunii Morari.live. Conform sondajului, 55% din respondenți sunt de părerea că toate partidele de opoziție trebuie să iasă la proteste împreună. Alte 10,7% au susținut că doar anumite partide de opoziție ar trebui să protesteze împreună, iar 19,1% cred că acum nu ar trebui să aibă loc proteste. 10,7% au fost mai categorici declarând că sunt împotriva protestelor, iar 4,6% n-au știut ce să răspundă.

Amintim că sondajele din cadrul emisiunii Morari.live sunt realizate în baza a 120 de moldoveni, din peste 50 de localități ale țării. În fiecare zi de joi începând cu ora 21:00 aceștia sunt conectați la un panou sociologic. Datele acestor sondaje sunt colectate și prezentate publicului de către compania sociologică IMAS.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata