Australia: Accesul copiilor la platformele online și noua lege

Planul guvernului australian de a interzice accesul copiilor pe platformele de socializare, inclusiv X, TikTok, Facebook și Instagram, până la împlinirea vârstei de 16 ani, pentru a-i proteja de rele, a obținut un sprijin politic aproape universal. Dar, din punct de vedere practic, este mult mai dificil să-i ținem departe de social media. Partidul de opoziție afirmă că ar fi făcut același lucru după ce ar fi câștigat alegerile care urmau să aibă loc în câteva luni, dacă guvernul nu ar fi acționat primul.

Liderii celor opt state australiene și ai teritoriilor continentale au sprijinit în unanimitate planul, deși Tasmania, cel mai mic stat, ar fi preferat ca pragul să fie stabilit la 14. Însă o serie de experți în domeniul tehnologiei și al protecției copilului au reacționat cu îngrijorare.

Mai mult de 140 de astfel de experți au semnat o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Anthony Albanese, condamnând limita de vârstă de 16 ani ca fiind „un instrument prea brutal pentru a aborda riscurile în mod eficient”.

Leo, un student de 17 ani din Melbourne care a înființat serviciul de streaming online 6 News Australia la vârsta de 11 ani, regretă că legiuitorii care impun interdicția nu au perspectiva asupra rețelelor sociale pe care tinerii au dobândit-o crescând în era digitală.

Leo, student: „Trebuie să ne asigurăm că oamenii care au crescut cu această tehnologie, care folosesc această tehnologie în viața de zi cu zi, care o folosesc pentru comunicare, care o folosesc pentru prieteni, care o folosesc pentru muncă, aceștia sunt oamenii vizați, nu oamenii care nu au crescut cu ea.”

O preocupare majoră pentru utilizatorii de social media de toate vârstele o reprezintă potențialele implicații ale legislației asupra vieții private. Tehnologia de estimare a vârstei s-a dovedit inexactă, astfel încât identificarea digitală pare să fie cea mai probabilă opțiune pentru a garanta că un utilizator are cel puțin 16 ani.

Comisarul pentru eSafety din Australia, un birou care se descrie ca fiind prima agenție guvernamentală din lume dedicată siguranței online a oamenilor, a sugerat în documentele de planificare adoptarea rolului de autentificare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata