Autoritățile pregătesc naționalizarea unor obiective strategice. Recean: „Ne debarasăm de orice instrument de șantaj”
Cetățenii și mediul de afaceri vor fi sprijiniți în cazul în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba noi tarife la energie. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, în debutul ședinței Executivului. În acest sens, oficialul a solicitat pregătirea unor măsuri de sprijin suplimentare.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Imediat ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va decide asupra noilor tarife, să venim imediat cu calcule și cu măsurile suplimentare de susținere a cetățenilor, astfel încât să avem grijă să diminuăm din impactul creșterii corespunzător. La fel și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Să identificăm acele companii pe care Guvernul le va susține. Mă refer în primul rând la companiile care produc produse alimentare, este evident. La fel, companiile competitivitatea cărora poate fi afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică. Îi vom susține în două moduri: primul este compensarea parțială a creșterii acestor cheltuieli pentru o perioadă limitată între 3 și 6 luni, în paralel cu subvenționarea investițiilor în eficiența energetică, în așa fel încât aceste măsuri să producă și sustenabilitate.”
În același timp, premierul a dat indicații Ministerului Justiției să pregătească, în termen de trei săptămâni, modificări la legislația privind naționalizarea unor întreprinderi strategice. Solicitarea a fost făcută în contextul crizei energetice, inclusiv solicitarea Gazprom de achitare a unei pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Noi trebuie să ne facem și ne facem temele pe acasă ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, doamna ministră Mihailov- Moraru, vă rog în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare, în așa fel încât noi să putem să acționăm în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate, tot așa, prin forță și șantaj, și noi trebuie să ne recuperăm activele noastre”.
Menționăm că, sâmbătă, 28 decembrie, Gazprom a confirmat oficial că suspendă livrările de gaze naturale către Republica Moldova, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, concernul rus invocă refuzul părții moldovenești de a achita datoriile pentru livrările de gaze și susține că e o încălcare „semnificativă” a contractului în vigoare. Gazprom a evitat să spună până când anume își va menține în vigoare decizia de a suspenda livrările, dar a sugerat că ar putea să o revadă și că va notifica Moldovagaz.