Blocarea CSM, un instrument de capturare a statului. Opinie: Nu există diferență între statul capturat de Plahotniuc și capturat de Maia Sandu

Expertul în domeniul securității, Valeriu Ostalep, l-a provocat pe profesorul universitar și constituționalistul Teodor Cârnaț, să explice de ce în prezent este blocată activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și la ce duce această mișcare, prin ce instituție se realizată și în interesele cui se face. Opiniile celor doi au fost exprimate în cadrul emisiunii Morari.live difuzată în fiecare zi de joi începând cu ora 21:00 la postul de televiziune N4.

„La noi stă blocat CSM-ul, de către Curtea Constituțională, ați putea să explicați popular, ce stă în spatele acestei acțiuni?”, l-a întrebat Valeriu Ostalep pe doctorul habilitat în drept, Teodor Cârnaț.

Constituționalistul și ex-membru al CSM, a răspuns că din cauza interesului politic avem acum un Consiliu Superior al Magistraturii blocat.

„Actuala putere în frunte cu Maia Sandu și Parlamentul își bate joc de puterea judecătorească. Fiindcă, prin intermediul curții de buzunar (n.r. Curtea Constituțională) a limitat atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii până la investirea în funcție a unui nou CSM. Și tot prin intermediul actualei Curți Constituționale, nu-i dă posibilitatea CSM-ului să voteze cel de-al șaselea judecător al Curții Constituționale. Deoarece, trei la trei dacă se votează în cadrul CC, s-ar putea ca de multe ori, balanța să se încline în altă parte, să declare multe legi ca fiind neconstituționale pe care actuala putere le adoptă. Actualei puteri îi este convenabil ca la CC să existe 5 judecători pentru că-i reprezintă interesele.”, a răspuns Teodor Cârnaț.

Doctorul habilitat în drept a mai adăugat că și interimatele ce se succed la Procuratura Generală se fac tot cu scopul ca nimeni să nu poarte răspundere pentru dosarele penale ce se deschid.

„Actualei puteri îi este convenabil ca și la Procuratura Generală să existe interimari. Au folosit un procuror interimar, vine următorul și nimeni nu-și asumă nicio responsabilitate pentru aceste dosare.”, a punctat Cârnaț.

Expertul în securitate, Valeriu Ostalep, a spus că acest blocaj al Consiliului Superior al Magistraturii este un truc, pentru menținerea statului capturat.

„Nu se numesc judecători, nu se numesc și prin asta arăți că în sistemul judecătoresc e rău și mai rău. Și atunci când vii cu acest preventing, ai deacum argumentarea să schimbi un judecător pe alt judecător care ție îți place. Cam aceste este mecanismul.”, a explicat Cârnaț.

La rândul său, Ostalep a mai adăugat că acesta este un instrument de capturare a puterii judecătorești.

„Nu există nicio deosebire dintre statul capturat a lui Plahotniuc și statul capturat al Maiei Sandu. Unica deosebire este că Maia Sandu are capturarea la 10, adică e și președinte, are Parlamentul, Guvernul, Procuratura, CSM, SIS, MAI, tot… ce îi încurcă Maiei Sandu să ne garanteze traiul decent în Republica Moldova?”, s-a întrebat retoric profesorul universitar, Teodor Cârnaț.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata