Bolea: Feroviarii au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie

Angajații Căii Ferate din Moldova au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, la o emisiune de la postul public de radio. Potrivit oficialului, plata salariilor rămâne prioritatea numărul unu pentru conducerea întreprinderii.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Chiar astăzi au fost la mine contabilul-șef și directorul general interimar de la Căile Ferate. Am rezolvat ca, pentru încă o lună, să primească 250 de tone de motorină din rezerva de stat, ca să-și poată îndeplini obligațiile, să transporte marfa și să obțină resurse financiare. Domnul director mi-a spus că ei fac plățile acum pentru luna septembrie.”

În paralel, CFM împreună cu Agenția Proprietății Publice organizează licitații pentru a vinde vagoanele casate, unele dintre ele fiind nefuncționale de zeci de ani, a mai subliniat Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Au foarte multe vagoane, de zeci de ani, care sunt casate și care urmează a fi vândute. Se formează la licitații prețuri corecte, ei se ocupă de licitații, m-au informat astăzi. Azi am auzit și acum de la radio – să vândă, să plătească salariile. Eu cred că dacă ei vor reuși să vândă – că au fier vechi foarte mult, tăiat, pregătit, în cantități foarte mari – vor încasa resurse financiare. Plus, au acum suportul nostru.”

Oficialul a menționat că întreprinderea se confruntă cu dificultăți financiare, în special din cauza conturilor blocate, a lipsei motorinei și incapacității de a onora comenzile de transport. Totuși, susține ministrul, prin sprijinul acordat de stat și valorificarea fierului vechi, CFM poate reveni treptat pe linia de plutire.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Ei își câștigă existența acum făcând transporturi. Este un agent economic care acordă servicii de transport persoane și transport mărfuri. Și trebuie să-și facă, conform regulilor economiei, toată activitatea sa, să-și optimizeze cheltuielile reieșind din veniturile pe care le au.”

Pentru a redresa situația, Guvernul își propune să relanseze activitatea CFM prin investiții în infrastructură. Astfel, anual, statul ar putea aloca, timp de cinci ani, 400 de milioane de lei pentru întreținerea și modernizarea rețelei feroviare, în baza unui contract multianual care urmează a fi semnat între Ministerul Infrastructurii și Calea Ferată din Moldova. Un proiect în acest sens se află în consultări publice.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata