Borosan: Nu există premise pentru deconectarea energiei electrice, cel puțin până la finele anului curent
Nu există premise pentru deconectarea energiei electrice, cel puțin până la finele anului curent, întrucât este în vigoare contractul de achiziție cu MGRES. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la o emisiune de la Rlive. Potrivit lui, în eventualitatea în care concernul „Gazprom”, de la 1 ianuarie, nu va livra suficiente volume de gaze regiunii transnistrene, necesare pentru producerea energiei electrice, Chișinăul va procura energie din România.
CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: „Dacă nu vom lua energie electrică de la MGRES, o vom importa din România, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2022. În plus, există posibilitatea ca CET-urile să majoreze capacitatea de producere.”
Potrivit oficialului, MGRES are stocuri de cărbune pentru 50 de zile, iar achiziția gazului la preț de piață pentru producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan este o soluție mult prea costisitoare pentru Republica Moldova. În același timp, capacitatea de achiziție a energiei electrice prin interconexiunea cu România este limitată la 315 MW, ceea ce este insuficient pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Astfel, îndemnul autorităților pentru populație este să consume energie responsabil.
CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: „Noi sâmbăta și duminică avem consum redus, pentru că sunt zile de odihnă, respectiv sectorul economic nu consumă. De exemplu, la mine în familie, noi organizăm o zi în care ajutăm sistemul energetic. Să nu avem suprasolicitare în orele de vârf, pornim mașina de spălăt sâmbătă și duminică.”
Reamintim că, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic, în urma deciziei aprobate de Parlament. Aceasta va fi valabilă timp de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. Potrivit autorităților, măsura este necesară pentru a oferi posibilitatea aplicării imediate a unui șir de măsuri, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale. Acestea vor avea drept scop prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor situației care a provocat starea de urgență.