Bunurile obținute ilegal și confiscate de stat vor putea fi folosite în beneficiul comunității

Bunurile obținute ilegal și confiscate de stat vor putea fi folosite în beneficiul comunității, inclusiv pentru proiecte sociale, educaționale sau medicale. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv. Potrivit autorităților, astfel va fi restabilită echitatea socială.  

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Acest proiect este o oportunitate pentru cetățeni de a vedea cum activele dobândite prin infracțiuni se întorc în beneficiul social al victimelor și al societății. Va crește încrederea că criminalitatea se pedepsește, iar echitatea socială se restabilește.”

Potrivit noului mecanism, după ce bunurile vor fi confiscate prin decizie definitivă, ele vor deveni proprietatea statului și vor fi evaluate de Serviciul Fiscal.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Sumele de bani confiscate vor fi gestionate distinct în bugetul de stat – 70 de procente vor acoperi nevoile bugetare generale, 20 de procente vor fi alocate proiectelor sociale, iar zece procente vor fi alocate serviciilor publice. Respectiv, banii confiscați vor fi evidențiați separat în bugetul de stat, astfel încât să se asigure trasabilitatea acestora și posibilitatea publicului de a vedea modalitatea de utilizare a acestor bani. La modul practic, mecanismul prevăzut presupune că Serviciul Fiscal de Stat va prelua bunul confiscat, îl va evalua și va informa Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale despre bunul preluat, care, la rândul său, va publica lista bunurilor disponibile pe pagina web a Centrului Național Anticorupție.

Pentru a asigura transparență și corectitudine în distribuirea bunurilor și sumelor confiscate, va fi instituită o comisie specială condusă de Ministerul Justiției, alături de reprezentanți ai altor instituții. Aceasta va analiza cererile și va decide „obiectiv” cine poate beneficia de bunuri sau finanțări.

Urmărește și