Campanie de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în lăcașele de cult, organizată de IGSU
În preajma sărbătorilor de Paști, angajații Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară tradițional „Campania de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor Pascale”. Potrivit instituției, scopul activităților ține de informarea și prevenirea asupra situațiilor de risc a responsabililor, fețelor bisericești, dar și enoriașilor, care se vor afla de „Noaptea Învierii” în bisericile din țară.
Salvatorii și pompierii în comun cu responsabilii Agenției pentru supraveghere tehnică atenționează oamenii despre riscul utilizării lumânărilor aprinse în incinta lăcașelor de cult, dar și despre riscul blocării căilor de evacuare în caz de situații excepționale. Totodată angajații IGSU menționează necesitatea dotării bisericilor cu mijloace de primă intervenție, dar și evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor. Mai mult, specialiștii atenționează și asupra parcărilor neregulamentare și blocării căilor de acces a serviciilor de urgență în situații de risc. Activități de prevenire au loc în toate lăcașele de cult din Republica Moldova.
Conform analizei efectuate, în perioada anilor 2018-2022, s-a constat că în lăcașele de cult pericolul de izbucnire a incendiilor este provocat de faptul suprasolicitării rețelelor electrice și scăderii prudenții slujitorilor lăcașurilor de cult și a enoriașilor, precum și lăsarea fără supraveghere a focului deschis.
În acest sens angajații IGSU recomandă responsabililor să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special în “Noaptea Învierii”. În vederea prevenirii incendiilor se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă. Sobele și coșurile de fum la biserici și mănăstire trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor de securitate. De asemenea, persoanele sunt rugate să utilizeze cu prudența maximă focul deschis, lumânările și candelele, care trebuie să fie amplasate în locuri special amenajate.
Potrivit IGSU, în perioada anilor 2018-2022 s-au produs 21 de incendii la obiectivele de cult din localitățile republicii.
Acțiunile de prevenire a situațiilor de urgență în perioada sărbătorilor de Sfintele Paști, sunt desfășurate anual de IGSU în toate regiunile țării. În acest an în urma măsurilor de prevenţie a situaţiilor de urgență și excepționale au fost instruite 3457 persoane responsabile și slujitori a lăcașelor privind minimalizarea riscului de producere a situațiilor de urgență, regulile de apărarea împotriva incendiilor și acţiunile în cazul producerii acestora, fiind vizitate 1555 lăcașe de cult a diferitor confesiuni religioase.