Ce înseamnă viza de călătorie ETIAS și cum va fi aplicată

Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză, inclusiv și Moldova. Costul acesteia este de numai șapte euro și o vor plăti persoanele între 18 și 70 de ani.

Măsura urmează să se aplice atât pentru spațiul Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în aceasta, spre exemplu România.

Aceasta va fi valabilă trei ani. Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat, la fel care este în vigoare și în Statele Unite.

Aprobarea poate fi refuzată dacă persoana respectivă figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen. Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, aproximativ 4% vor dura maxim 30 de zile, impunând verificări, iar celelalte vor necesita o „procesare manuală”.

Precizăm că, viza respectivă are ca scop consolidarea securității la frontiera Uniunii Europene, care, totodată, vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata