Ceban despre plafonarea tarifului pentru gazele naturale: „Nu cred că bugetul nostru va permite acest lucru”
Plafonarea tarifului pentru gaze în avantajul consumatorilor este un scenariu, practic, imposibil, asta pentru că bugetul statului n-ar putea acoperi o diferenţă de cîteva sute de milioane de dolari. De această părere este şeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
„Înseamnă că cineva trebuie să plătească diferenţa. Cineva înseamnă statul. De exemplu, plafonăm tariful la 11-12 lei. Da, diferenţa este aproape dublă. Eu cred că aproape 300 – 400 milioane de dolari trebuie de compensat. Nu cred că bugetul nostru va permite acest lucru”, a spus Vadim Ceban.
Şeful MoldovaGaz afirmă că noul tariful de 29 de lei şi 27 de bani ne va permite să nu creştem datoriile către Gazprom. Vadim Ceban sper ca şi că noul mecanism guvernamental de compensare să ajute consumatorii să facă faţă facturilor usturătoare.
Totodată, Ceban subliniază că, în aceste zile, principala preocupare este achitarea avansului de 30 de milioane de dolari către Gazprom, pentru gazele livrate în septembrie.
„Pînă vineri, inclusiv, trebuie să achităm avansul pentru luna septembrie, asta este principal. Lucrăm împreună cu autorităţile pentru a depăşi această situaţie, pentru că, evident, din sursele proprii nu vom putea achita acest avans. Noi deja sîntem în răgaz. Trebuia să achităm pe data de 20″, a mai spus Vadim Ceban.
Amintim că, în contextul scumpirilor anunțate ieri, ex-Președintele țării, Igor Dodon, a revenit la propunerea ca autoritățile statului urgent să plafoneze tarifele la gazele naturale până la 10-12 lei pentru toți consumatorii.
„Această măsură va permite chiar și reducerea tarifelor la agentul termic, astfel ca cetățenii să plătească mai puțin decât iarna trecută. Repet, o plafonare a tarifelor la gazele naturale, după modelul mai multor state, inclusiv a vecinilor noștri, Ucraina și România, este absolut necesară”, a reiterat el.
Igor Dodon a amintit că, recent, a propus și soluția de unde să ia bani Guvernul, pentru a acoperi diferența de tarif la gazele naturale.
„Orice întârziere în luarea acestor măsuri va costa foarte mult fiecare cetățean al Republicii Moldova, inclusiv susținătorii actualei conduceri a statului. Iar afacerile care vor falimenta în următoarele luni, vor provoca o altă criză în lanț, cu efecte negative pentru economie, pentru bugetul public, dar și pentru întreaga societate”, a mai spus Dodon.
Precizăm că, zilele trecute, Igor Dodon, când a propus plafonarea tarifului la gaz, a spus că „bani pentru a plăti diferența să fie ceruți de la cei care i-au interzis președintelui țării Maia Sandu și premierului Natalia Gavrilița să meargă la Moscova pentru a obține un preț mult mai mic de achiziție a gazelor”.