Ceban, în cadrul audierilor pe subiectul majorării tarifului la gaz: „Nimeni nu a așteptat creșterea cu 25 de procente”
80 la sută din volumul necesar de gaze naturale pentru sezonul de iarnă este asigurat, iar achizițiile pentru lunile februarie și martie sunt realizate în prezent. Declarația a fost făcută de președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul audierilor desfășurate la Parlament privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale. În același timp, el a subliniat că analizele pe piață denotă că, în următoarea perioadă, nu există premise de scădere a prețurilor la gazele naturale.
VADIM CEBAN, președintele „Moldovagaz”: „Începând cu luna octombrie 2024 și consumul până în martie 2025, inclusiv, necesarul este de circa 725 de milioane de metri cubi. La moment, avem achiziționate circa 563 de milioane de metri cubi. Avem acoperite lunile decembrie și ianuarie. Asta înseamnă pentru întreg sezonul rece. 80% suntem cu necesarul de consum achiziționate volumele pentru consumatorii noștri.”
În cadrul discuțiilor, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat și motivul pentru care gazele naturale nu s-au procurat la timpul potrivit.
VADIM CEBAN, președintele „Moldovagaz”: „Nu am avut ofertă sau ofertele care veneau au fost mai mari decât plafonul stabilit de către noi. Maximum plafon pe care noi putem să-l punem asta este prețul de achiziție stabilit în tarif de către ANRE și noi plafonăm acest lucru. Cum s-a dus piața, în noiembrie, sus, nimeni nu a așteptat creșterea cu 25 de procente. Deci, este imprevizibil și nu poate nimeni să spună care va fi evoluția acestei piețe.”
Prezent la audieri, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat cum se desfășoară procesul de achiziționare a gazelor naturale.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Ministerul Energiei nu se ocupă de comercializarea gazelor, nu cumpără, nu vinde gaz. Ministerul Energiei face politici. De comercializarea gazului se ocupă companiile. Guvernul, la rândul său, Guvernul, Ministerul face demersurile necesare la nivel politic pentru a deschide oportunități. Noi am capacitat companiile, compania de stat „Energocom”. Am adus resurse financiare. Am deschis uși la nivel politic, inclusiv pentru ca ei să poată face traiding și să se înregistreze la alte burse, pe alte piețe.”
În același timp, directorul ANRE, Alexei Taran, a explicat de ce tarifele pentru gazele naturale au fost majorate în regim de urgență.
ALEXEI TARAN, director ANRE: „Dacă nu se intervenea urgent și prompt, urma să se înceapă o acumulare de devieri sau de deficit tarifar, în cazul dat devieri negative. Un alt risc este că intrăm în lunile de iarnă. În lunile cu un volum mare de consum. Deci, orice diferență per metru cub, la prețul de achiziție, urma să crească exponențial și din calculele noastre, doar la sfârșitul lunii decembrie, urma să înregistrăm în jur de 600 de milioane de lei, devieri negative.”
Audierile publice au fost moderate de deputatul Radu Marian, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Acesta a declarat că subiectul gazelor naturale este unul extrem de important și necesită a fi discutat într-un format mai larg.
RADU MARIAN, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe: „Toți au avut niște acțiuni, unii au avut niște previziuni mai corecte, mai greșite. S-au făcut și greșeli, dar nu trebuie să fugim de responsabilitate. Eu cred că comunicarea interinstituțională nu a fost la cel mai bun nivel. Nu am avut elemente de micro managment. Acum este clar că putem să luăm decizii foarte bruște. În același timp, trebuie să înțelegem că avem, în următoarele săptămâni, o situație foarte complicată în regiunea transnistreană. Trebuie să găsim soluții și pentru ei.”
La finalul discuțiilor, Radu Marian a anunțat un plan de acțiuni pentru următoarele 60 de zile, ce urmează a fi realizat de instituțiile-cheie din sectorul energetic. Astfel, furnizorilor de gaze li s-a solicitat realizarea unui plan pentru diversificarea surselor și un program de achiziții a gazelor naturale pentru consumatori pe un termen de 12 luni. Totodată, Ministerului Energiei i se solicită să identifice mai mulți furnizori strategici. La fel, „Energocom” urmează să expună un plan privind creșterea numărului de clienți și intrarea pe piața de gaze cu amănuntul în Republica Moldova. ANRE va prezenta un plan de comunicare privind importanța de tranziție către piața liberă. De asemenea, instituția va identifica instrumentele necesare pentru a efectua o analiză mai complexă a solicitărilor de ajustare a prețurilor.