Centrul pentru refugiați din Glodeni a fost dotat cu panouri fotovoltaice

La Glodeni, centrul pentru refugiații din Ucraina a fost dotat cu panouri fotovoltaice, transmite TV Nord

ANDREW BLAKELY, director Church World Service în Moldova: „Un fel de proiect care a r fi de folos acum pentru refugiații din Ucraina, dar și care ar avea folos pentru mulți ani înainte pentru Republica Moldova. Având în vedere că statul are bugetul ceea ce are și dacă nu este nevoie de a plăti energie, poate folosi banii pentru alte servicii și într-un mod verde, fără fum și care nu este bun pentru mediul înconjurător. ”

OLEG ROTARI, președintele ACT ORMAX: „Aceasta este o soluție pe care deja toată lumea se orientează la implementarea acestui tip de soluție pentru a obține energie curată, cum s-a vorbit, uitați ce călduri avem la moment, este un efect de schimbări climatice și această temperatură va crește și s-a format acest lucru din cauza că noi folosim irațional energia convențională, inclusiv ardere ș.a.m.d, dar aceste instalații sunt ecologice, ele nu produc efect de seră.”

Astfel de proiecte oferă posibilitatea de a reinvesti banii economisiți pentru alte necesități.

VASILE CUȘCA, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Valorificând acest potențial vor fi economii la resursele energetice, aceste economii, aceste mijloace financiare pot fi investite în calitatea serviciilor în dotarea centrului cu echipament, utilaj, chiar și pentru produse alimentare de ce nu. Noi în procesul de reformare a sistemului de asistență socială am promis că vom implementa asemenea proiecte pentru a aduce calitate în servicii.”

Grație implimentării, centrul dat a devenit independent energetic, iar factura lunară este aproape la zero.

ION CRUDU, șef al Direcției Generale Asistență Socială Glodeni: „A fost instalată o stație fotovoltaică de 25 de kilowați, care o să genereze pe parcursul unui an peste 30.000 de kilowați. Calculul de energie electrică este în jur de 30.000 de kilowați consuma centrul dat pentru un an de zile, și din acest considerent noi am mers ca să ieșim cu factura la energia electrică pe 0. Adică practic noi nu o să cheltuim bani publici pentru consumul de energie electrică.”

Proiectul a fost implementat cu susținerea financiară a Church World Service, iar valoarea proiectului se cifrează la 28.000 de dolari.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata