Centrului primar de accident vascular cerebral din Florești și-a început activitatea

Spitalul raional Florești va oferi, începând cu 15 iulie, asistență medicală în caz de accident vascular cerebral (AVC) pentru zeci de mii de locuitori din nordul țării. Un centru primar de AVC a fost inaugurat recent în cadrul spitalului, unde pacienții vor beneficia de investigații medicale performante. Aici se vor adresa și pacienții cu AVC care anterior erau nevoiți să se deplaseze la Chișinău pentru tratament.

Spitalul Raional Florești a fost inaugurat, pe zece iulie, Centrul primar de accident vascular cerebral. Acesta a fost dotat cu tomograf computerizat, aparat de radiografie digitală, pat medical stroke și telestroke cart. Totodată, echipamentele performante vor fi utilizate și în cazul altor urgențe medicale. Este vorba despre traumatisme, hemoragii interne, maladii cardiologice, oncologice, respiratorii, și vor permite reducerea rândului de așteptare pentru așa tip de investigații.

LUDMILA CAPCELEA, directorul Spitalului Raional Florești: „Datorită faptului că o să dispunem deja de aparat computerizat suntem desemnați prin ordinul Ministerului Sănătății ca prestatori de servicii pentru pacienții cu AVC, zona de deservire este raionul Florești, Șoldănești și Camenca și respectiv ulterior va iniția și centrul primar de AVC.”

La evenimentul de inaugurare a fost prezentă și președintele Maia Sandu. Ea a precizat că spitalul raional Florești a beneficiat de investiții de aproape 40 de milioane de lei în mai puțin de doi ani, din momentul trecerii în subordinea Ministerului Sănătății.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Noi încercăm să îmbunătățim condițiile în sistemul de sănătate, în ultimii trei ani am investit aproape trei miliarde de lei. Ne bucurăm că avem aceste modernizări și crearea acestor centre AVC pentru că știți care este rata mortalității din cauza acestor probleme de sănătate și sperăm ca să putem îmbunătăți indicatorii.”

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a subliniat că, de acum încolo, pacienții vor avea acces la metode eficiente de diagnostic și tratament, aproape de locul de trai.

ION PRISĂCARU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Centrul va fi funcțional începând cu luni și va putea presta după cum spunea și doamna director servicii la peste o sută de mii de populație și aici vorbim nu doar de serviciile pacienților AVC, dar pacienților critici, pacienților de urgență care până acum de fapt unica soluție era ca la Chișinău să ajungă.”

Potrivit datelor oficiale, anual, 12.000 de persoane suportă un AVC, înregistrându-se o creștere a numărului de decese provocate de această afecțiune.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata