Decizia privind semnarea contractului dintre Energocom și MGRES este una controversată și readuce Republica Moldova sub controlul energetic transnistrean. O spune președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, potrivit căruia în cazul unei enclave separatiste nu contează doar prețul economic, ci și eventualele implicații geopolitice. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării recunosc că acordul dintre Chișinău și Tiraspol nu este unul ideal, însă spun că este cea mai bună soluție pentru a le oferi cetățenilor un preț mai mic la energia electrică, notează IPN.
Reprezentanții guvernării spun că Guvernul a fost nevoit să ajungă la o înțelegere cu pretinsele autorități de la Tiraspol pentru a obține un preț mai mic, dar mai ales pentru a avea o previzibilitate în privința furnizării energiei electrice. Potrivit deputatului PAS, Vasile Gradinaru, energia electrică procurată de pe bursa internațională este mult mai scumpă și nu există certitudinea unui contract semnat pe termen lung.
„Sunt mai multe aspecte fundamentale în baza cărora a fost semnat acest contract. În primul rând , Republica Moldova trebuie să fie asigurată cu suficient gaz și energie electrică pentru consum. Trebuie să asigurăm consumul permanent și neîntrerupt. Dacă suntem cuplați cu ei și dacă mai au loc bombardamente în Ucraina, noi rezistăm pe această rețea. În plus, trebuie să oferim prețul pe care cetățeanul poate să-l plătească. Ceea ce cumpăram noi de pe bursă este mult mai scump și este incert. Nimeni nu pretinde că acest contract este fantastic și este soluția ideală, dar în situația în care suntem, am fost nevoiți să semnăm acest contract”, a spus deputatul PAS, Vasile Gradinaru, în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV.
De cealaltă parte, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că înțelegerea cu Tiraspolul aruncă Republica Moldova spre o nouă dependență energetică. În plus, deși Republica Moldova a obținut un preț mai mic la energia electrică, va suporta noi pierderi financiare procurând gaz la un preț mai mare față de cel oferit de Gazprom.
„Decizia este controversată. Pe termen scurt, ministrul care s-a ocupat de alocarea tuturor volumelor importate din Federația Rusă, s-ar putea să rezolve o problemă, legată de electricitatea mai ieftină, chiar dacă e cu 10 dolari mai mult față de prețul electricității procurate anterior de la Cuciurgan. Dar noi ne reîntoarcem sub control transnistrean în privința siguranței energetice. Tot ce ține de regiunea transnistreană e o zonă gri, orice pare acum un avantaj se poate transforma într-un instrument dictat de Moscova, pentru că Rusia controlează prin marionetele sale de la Tiraspol orice comportament. Dacă dăm un preț mai mic pe energie de 73 de dolari, va trebui să dăm mai mult pentru gazele naturale, pentru că noi cu atât de multă generozitate am transmis Transnistriei toate volumele de gaz. Când ai o enclavă separatistă, nu contează doar prețul economic, ci contează și implicațiile geopolitice”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu.
La începutul lunii decembrie s-a ajuns la un consens între Chișinău și Tiraspol în privința asigurării securității energetice a celor două maluri. În urma negocierilor s-a decis că Moldovagaz oferă regiunii transnistrene toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi livrate de Gazprom pentru întreaga Republică Moldova. În schimb, Chișinăul a obținut un contract avantajos de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 dolari MW.