Luni a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, depășind un record stabilit cu o zi înainte, în timp ce țările din întreaga lume continuă să simtă căldura, potrivit serviciului european pentru schimbări climatice.
Carlo Buontempo, director Copernicus: „Mai întâi duminică și apoi luni, temperatura medie globală a atins un nou record care a depășit recordul stabilit de anul de referință 2023. Așadar, suntem pe un teritoriu necartografiat”.
Datele provizorii din satelit publicate miercuri de Copernicus arată că luni a fost cu 0,06 grade Celsius mai cald decât duminică. Oamenii de știință din domeniul climei spun că este plauzibil ca aceasta să fie cea mai caldă perioadă din ultimii 120.000 de ani din cauza schimbărilor climatice provocate de om.
Carlo Buontempo, director Copernicus: „Și, mai ales dacă ne uităm la media anuală, probabil că ultimele 12 luni au fost cele mai calde 12 luni din ultimii 100.000 de ani sau cam așa ceva.”
Deși oamenii de știință nu pot fi siguri că ziua de luni a fost cea mai caldă zi din toată această perioadă, temperaturile medii nu au mai fost atât de ridicate de mult înainte ca oamenii să dezvolte agricultura.
Creșterea temperaturii din ultimele decenii este în concordanță cu ceea ce oamenii de știință din domeniul climei au estimat că s-ar întâmpla dacă oamenii ar continua să ardă combustibili fosili într-un ritm tot mai rapid.
Datele preliminare ale Copernicus arată că temperatura medie globală a fost luni de 17,15 grade Celsius.
Recordul anterior acestei săptămâni a fost stabilit cu doar un an în urmă. Înainte de anul trecut, precedenta zi cea mai caldă înregistrată a fost în 2016, când temperaturile medii au fost de 16,8 grade Celsius.
În timp ce anul 2024 a fost extrem de cald, ceea ce a dat startul acestei săptămâni într-un teritoriu nou a fost o iarnă antarctică mai caldă decât de obicei, potrivit Copernicus. Același lucru s-a întâmplat pe continentul sudic anul trecut, când recordul a fost stabilit la începutul lunii iulie. Fără schimbările climatice provocate de om, oamenii de știință spun că recordurile extreme de temperatură nu ar fi fost depășite atât de frecvent cum s-a întâmplat în ultimii ani.
Oamenii de știință au declarat că este „extraordinar” faptul că astfel de zile calde au avut loc în doi ani consecutivi, mai ales în condițiile în care încălzirea naturală El Nino a Oceanului Pacific central s-a încheiat la începutul acestui an.