Deputat PSRM: Instituirea stării de urgență în agricultură poate deveni un colac de salvare temporară

Introducerea stării de urgență în agricultură, despre care vorbesc agrarienii care au anunțat un miting de protest pe 20 septembrie, poate deveni pentru ei un colac de salvare pe termen scurt. Acest lucru a fost menționat de către deputatul socialist, Petru Burduja, în cadrul unei emisiuni la un canal TV privat.

„Astăzi, fermierul are datorii față de serviciul fiscal. Bineînțeles, serviciul fiscal blochează conturile și așteaptă restituirea banilor după vânzarea produselor. Sau sechestrează producția. Respectiv, dacă va fi instituită starea de urgență, fermierii vor avea dreptul să încheie un fel de memorandum și să amâne plata prin mai multe tranșe. Aceeași modalitate poate fi aplicată și unor agenți economici la importul de resurse. Astfel, instituirea stării de urgență poate deveni un colac de salvare temporară “, a spus Burduja.

Deputatul a reamintit că fracțiunea blocului Comuniștilor și Socialiștilor a propus în aprilie un proiect de lege privind eșalonarea penalităților, care va permite agenților economici și producătorilor agricoli să păstreze atât locurile de muncă, cât și afacerea.

„Există riscul ca în condițiile actuale, când nu există piețe de desfacere, iar băncile solicită rambursarea împrumutului și nu există nicio modalitate de a-l returna din lipsa piețelor de desfacere, am putea să ne confruntăm cu faptul că mulți angajați vor fi concediați. Este un moment foarte important. Este necesar să se acorde o atenție sporită modalităților de a menține activitatea agenților economici”, a subliniat Burduja.

Amintim că, Federația națională a Fermierilor și Asociația Forța Fermierilor au anunțat recent despre stabilirea pentru data de 20 septembrie, orele 10.00, desfășurarea unui protest economic și pașnic în mai multe raioane cu tehnica agricolă. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe comună a consiliilor de administrare ale celor două organizații.

Agricultorii o acuză pe Natalia Gavrilița de faptul că evită orice dialog cu organizațiile fermierilor. Totodată, potrivit lor, promisiunile inițiale ale ministrului Agriculturii nu au fost realizate, discuția de două luni, pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat.

În același timp, cele două asociații precizează că se arată deschise în continuare pentru dialog cu autoritățile și sunt dispuși pentru discuții în orice zi cu premierul sau cu președinte țării.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata