„O mare prosteală”. Astfel a calificat Ivan Diacov, fost procuror al Chișinăului, acțiunile CSP-ului din ultima perioadă, inclusiv Adunarea Generală a Procurorilor, care, ieri, a eșuat din nou. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la postul nostru de televiziune. Ieri, după trei ore de la începutul întrunirii, Adunarea Generală a Procurorilor, care urma să aleagă cinci membri în Consiliului Superior al Procurorilor, a fost amânată. Motivul deciziei ține de contestațiile depuse de trei procurori care nu au trecut testul Comisiei Pre-Vetting.
Ivan Diacov spune că nu înțelege rostul Consiliului Superior al Procurorilor.
„Eu consider că CSP e o mare prosteală și eu am spus că, da, este CSM la judecători, fiindcă judecătorul e independent și el e numai în proces, numai constituție, el numai cod de procedură penală. Procuratura e alt fel de instituție, ei au procuror general cu structuri și direcții care conduc pe civil, pe judecăți și așa mai departe. Oamenii, în viziunea mea, trebuie să demonstreze ce pot, fiindcă la judecător vine dosarul gata făcut, cu sute de mii de pagini. El trebuie să studieze, la dânsul legea e biblie, dar procurorul ia o foiță. Procurorul trebuie să aibă experiență. Iată, vine un cetățean din drum și scrie cerere ex (m-a violat, furat etc) și procurorul acesta trebuie să aibă experiență, el trebuie să treacă. Acum, iată oameni care candidează, ei de acum trec niște site și la adunarea generală pur și simplu îi votează. Ce fel de lege e aceasta?”.
Ion Diacov povestește despre experiența sa din anii 1980, când pășea pe pragul procuraturii.
„ Eu, când am pășit pragul procuraturii, în 80, eram procurori în jumate cât sunt azi, dar în țară erau 4 milioane jumate de populație. Azi, noi avem 2 milioane, dar avem de 2 ori mai mulți procurori. Noi controlam judecătoriile. Acu, doamne ferește, noi atunci controlam în fiecare lună tot ce era în poliție, toate cererile.
Amintim că Procuratura Generală a venit ieri, 23 august, cu precizări după amânarea Adunării Generale a Procurorilor și a anunțat că noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor fi aleși la următoarea ședință a adunării, care va fi anunțată de către actuala componență a CSP.
Alegerii noilor membri a fost determinată de cererile a trei procurori, în privința cărora urmează să continue evaluarea extraordinară a integrității, ceea ce le-ar conferi dreptul de a candida în componența noului Consiliu.
La Adunare au participat 467 procurori din cei 591 în exercițiu.