La câteva ore după ce ambasadorii Finlandei și Suediei au solicitat oficial admiterea în alianță, Turcia și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la această problemă. Deocamdată rămâne deschisă, întrucât intrarea în NATO a unei țări necesită acordul tuturor membrilor.
Helsinki și Stockholm, pe fundalul războiului din Ucraina, ar dori ca aderarea să aibă loc cât mai curând posibil.
(Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei)
„Dorim să ne asigurăm că fiecare stat membru NATO ratifică cererea noastră cât mai curând posibil. Și aceasta este principala problemă, deoarece vorbim de securitate. Procesul de ratificare cât mai curând posibil va fi cea mai bună garanție de securitate pentru Finlanda și Suedia în această etapă”.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu dă un semnal pozitiv, invocând poziția Suediei și Finlandei cu privire la o serie de grupuri kurde pe care Ankara le consideră teroriste.
(Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei)
„Extinderea NATO va avea sens pentru noi doar dacă alianța tratează problemele noastre cu respect. Sprijinirea PKK în toate modurile posibile și, în același timp, așteptarea de la noi să fim de acord ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, este, pentru a spune ușor, inconsecventă”.
Statele Unite consideră că se va găsi o cale de ieșire din impas. Miercuri, secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu au discutat subiectul. Acesta din urmă a numit negocierile bune. Președintele american Joe Biden Biden a susținut cererile Finlandei și Suediei și și-a exprimat speranța pentru intrarea lor rapidă în Alianța Nord-Atlantică.