După o perioadă de creștere a cotațiilor Platts atât la benzină cât și la motorină, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că actualmente se atestă o scădere a nivelului mediu al acestui indicator, fapt care se va reflecta și în prețurile la carburanți calculate de către ANRE.
Agenția reamintește că cotațiile Platts reprezintă indicatorul care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%.
În industria petrolieră, prețul pentru produsele derivate (de ex: benzina și motorina) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts.
Prețul per tonă determinat de către S&P Global Platts este publicat și transmis abonaților săi (companiilor de producere, traderilor, brokerilor, rafinăriilor, importatorilor, instituțiilor publice, etc) în fiecare zi lucrătoare după finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC. Acest preț (cotație) este folosit de către participanții profesioniști ai pieței pentru stabilirea prețului de vânzare a unei tone de benzină sau motorină pentru ziua următoare. De cele mai multe ori, în special în zona Europei de Sud – Est, modelul utilizat ca bază în tranzacții este media aritmetică a cotațiilor pentru ultimele două săptămâni. Același interval de timp este folosit și în calculele efectuate zilnic de ANRE.
Pornind de la ultimele evoluții scadente al acestui indicator și Metodologia aplicată de ANRE, pentru ziua de mâine, 21.10.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
25,11 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 5 bani);
28,84 lei/litru – pentru motorina standard (-9 bani).
„Legislația actuală garantează că atât creșterile cât și scăderile prețurilor de comercializare la benzină și motorină sunt în strictă corelare cu nivelul cotațiilor Platts pentru aceste produse.
ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei în vigoare carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională, fiind exclusă posibilitatea ca companiile petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.”, se mai arată în comunicatul ANRE.