Este pregătită Republica Moldova să fie condusă de un singur partid? Opinii

Divergențe între reprezentanții guvernării și cei ai opoziției extraparlamentare la un an de la preluarea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Reprezentanții Platformei DA și PL le cer guvernanților mai multă transparență și consolidarea tuturor forțelor politice de dreapta pentru a nu permite revenirea la putere a partidelor oligarhice. De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că rezultatele reformelor demarate vor fi sesizabile abia peste ani, notează IPN.

Reprezentanții Platformei DA spun că guvernarea nu reacționează la nicio propunere constructivă venită din partea opoziției, izolându-se complet de opiniile specialiștilor din afara partidului. Reprezentanții Platformei DA acuză PAS de continuarea practicilor licitațiilor trucate și de mimarea reformei justiției.

„Republica Moldova nu este pregătită să fie condusă de un singur partid. Am văzut o atitudine de superioritate din partea celor din Parlament și Guvern față de critici și propuneri. Platforma DA a venit cu mai multe propuneri atunci când vedeam că se greșește, dar nu am fost ascultați. S-a observat o problemă cu transparența. Proiecte de lege care azi erau scrise, sunt înregistrate în Parlament și votate fără consultări, este o practică ce se tot repetă în acest an. Reforma justiției sună frumos, dar în realitate ce avem? Noi am susținut schimbarea Procurorului General, dar trebuia să se facă procedural, corect. Acum riscăm să fim condamnați la CEDO pentru că s-a greșit procedura. Vorbim de combaterea schemelor. Pe bune? Interconexiunea electrică cu România a fost câștigată de o companie din India, licitația fiind trucată la 20 de mii de euro, când contractul este de milioane”, a spus reprezentantul Platformei DA, Liviu Vovc, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Nici reprezentanții Partidului Liberal nu se arată încântați de rezultatele livrate de PAS în primul an de mandat, menționând că este necesară schimbarea întregii echipe guvernamentale.

„Remanierile guvernamentale trebuie să înceapă de la prim-ministru. Fără supărare, doamna n-a corespuns și nu va corespunde niciodată funcției. Doamna prim-ministru a comis nenumărate greșeli pornind de la exprimare, iar ultima greșeală l-a vizat pe ministrul agriculturii în privința căruia a mințit. Ea a ascuns că omul, de fapt, era împotriva închiderii Universității Agrare. PAS trebuie să se deschidă și să-i includă pe toți cei care vin cu puncte de vedere constructive. Pentru că apare problema cum menținem o guvernare proeuropeană în următorii 10 ani, ca să nu admitem, din nou, o majoritate pro-oligarhică în Parlament”, a spus liberalul  Dorin Chirtoacă.

De cealaltă parte, deputații PAS explică nemulțumirea oamenilor, reflectată în sondaje, prin faptul că guvernarea a demarat reforme dureroase, dar care vor da roade abia în următorii ani.

„Noi nu ne axăm acum pe raitingul PAS, pe cifrele din sondaje. Știu că vrem rezultate imediate, dar unele reforme vor dura 6-7 ani, cum este reforma justiției. Opoziția de ce n-a aplicat la nicio funcție din ministere? Noi i-am așteptat cu mare drag. Când ni se spune că nu i-am acceptat în actul guvernării, noi ne dorim oameni executivi, posturile decizionale sunt deja ocupate. Avem nevoie de oameni peste tot, e o lipsă acută de cadre în Republica Moldova și noi îi așteptăm pe toți cei de bună-credință”, a spus deputatul PAS, Vitalie Gavrouc.

La 11 iulie s-a împlinit un an de la victoria Partidului Acțiune și Solidaritate la scrutinul parlamentar anticipat din 2021. Atunci PAS a obținut 52,8% din sufragii (63 mandate), pe locul doi plasându-se Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 27,1% (32 mandate).

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata