Exclusiv! Decizia privind lichidarea universităților s-a luat din timp. Petkov oferă detalii din culise

Fostul deputat și actualul jurnalist, Alexandru Petkov, a oferit în exclusivitate în cadrul emisiunii Morari.live, detalii din culisele guvernării. Făcând trimitere la sursele sale, acesta a povestit că Ministrul Educației și Cercetării a mimat în bătaie de joc consultările cu rectorii și alți conducători ai instituțiilor superioare de învățământ. Mai mult ca atât, procesul de optimizare a universităților, Petkov îl consideră ca fiind catastrofal.

„Eu cunosc cum a fost făcut acest lucru de la o persoană care a fost prezentă. Conducătorii universităților, rectorii, împreună cu directorii unor instituții științifice, au fost anunțați luni, 27 iunie, prin telefon la ora 09:00, alții chiar la 09:40, ca la ora 13:00 să se prezinte la minister, la etajul 6. La ora 13:00, la etajul 6, peste 30 de persoane adunate, la acești oameni a ieșit ministrul Învățământului pe care nimeni nu l-a văzut până acum. Eu nici nu știam cum îl cheamă, deja acum toți știu că-i Topală. Ministrul a ieșit și le-a spus ce vor să facă ei, în timp ce oamenii au rămas stupefiați.”, a declarat Petkov.

Conform jurnalistului, toată adunarea a durat maxim 30 de minute, 35 de minute, iar cel mai important, Petkov spune că trebuie de atras atenția la ora când ministerul a publicat comunicatul de presă.

„Intrați pe site-ul ministerului edu.gov.md și vedeți comunicatul de presă care acum toată lumea îl citează, care universitate cu ce se comasează. Ora plasării comunicatului de presă este 14:46 dacă nu mă înșel. Comunicatul dat nu e de 5 rânduri, dar de vreo 3 pagini. Vă imaginați că acel comunicat de presă a fost scris înainte (n.r. de adunarea cu rectorii universităților). Cineva poate să-mi spună că a fost altfel?”, a precizat fostul deputat.

Alexandru Petkov a accentuat că nu trebuie de pus accentul pe cât de multe, puține sau proaste sunt universitățile, dar pe însuși procesul de consultare, care conform acestuia, a fost o bătaie de joc față de conducerea respectivelor instituții de învățământ superior.

„Nu ai nici un drept în cazul unei autonomii universitare, a respectului față de societatea civilă, în care universitățile sunt o parte dominantă într-un fel, ca să te comporți astfel.”, a punctat Petkov.

Jurnalistul a mai spus că ceea ce se face acum cu universitățile este o continuare la ceea ce a făcut Maia Sandu în 2012 când era ministrul Educației și s-a luat decizia privind închiderea a 200 de școli.

„Școlile s-au închis în baza unui proiect de la Banca Mondială.”, a mai adăugat Petkov.

Amintim că la 27 iunie curent, Ministerul Educației a anunțat lansarea reformei „Universități Moderne”, care prevedea și reorganizare prin absorbție a mai multor instituții de cercetare și universități din Republica Moldova. Acest lucru a stârnit nemulțumirea atât a reprezentanților instituțiilor superioare de învățământ, cât și a societății în general.

https://youtu.be/JsQv8UkYwnc

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata