Feroviarii ar putea ieși la proteste, începând cu luna februarie, dacă nu li se vor achita restanțele salariale

Feroviarii ar putea ieși la proteste, începând cu luna februarie, dacă nu li se vor achita restanțele salariale, care au ajuns la peste 190 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova. Potrivit organizației, manifestațiile și grevele vor fi organizate în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și la toate cele opt noduri feroviare din țară.

În acest context, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova, Ion Zaporojan, a menționat că feroviarii au ajuns la disperare, iar nenumăratele adresări, întrevederi, revendicări înaintate autorităților statului nu au fost auzite.

„Muncitorii nu mai au ce mânca, nu au cu ce achita facturile, îmbrăca și încălța copiii. Nu mai au cu ce să trimită copii la școală, la studii. Dacă până la finele lunii ianuarie nu vor fi identificate soluții concrete pentru plata restanțelor la salarii, începând cu luna viitoare vom organiza acțiuni de protest în toată țara. Nu ne vom opri până nu vom fi auziți de autoritățile acestui stat.” , a subliniat Ion Zaporojan. 

Situația la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderi și, implicit, la întârzieri tot mai mari în plata salariilor angajaților.

Precizăm că CFM se confruntă de ani buni cu probleme la achitarea salariilor. În 2020, întreprinderea a ajuns în prag de faliment, iar angajații au protestat în mai multe raioane. Conform datelor statistice, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” avea peste cinci mii angajați în anul 2023. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de anul 2014, când CFM avea peste 10 mii de angajați.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata