Fost ministru român de Externe: Dacă Republica Moldova CADE, vom avea forțe militare ale Rusiei pe Brațul Chilia

Republica Moldova a fost afectată de întreruperi masive în alimentarea cu electricitate, după noi bombardamente ale Rusiei în Ucraina. Pe lângă capitala Chișinău, au mai fost afectate și alte localități ale Moldovei. De asemenea, și Kievul a rămas parțial fără electricitate după ce mai multe explozii au fost auzite în cartiere ale capitalei ucrainene, relatează Euronews România.

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat recent că interconectările existente în prezent între România și Republica Moldova sunt „total insuficiente”, în condițiile în care energia importată din țara vecină ajunge peste Prut, tot prin Ucraina bombardată de militarii ruși.

Klaus Ionannis a explicat că sincopele în alimentarea cu energie care afectează Republica Moldova „apar dintr-un motiv foarte clar”.

„Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și în momentul de față chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este ca atare expusă acestor atacuri. Există o singură soluție. Trebuie realizate interconectări mai multe și bune, interconectări directe între România și Republica Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, fostul ministru român de Externe, Cristian Diaconescu, spune că stabilitatea Republicii Moldova este o problemă de securitate pentru întreg spațiul european.

„Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova în acest moment nu este numai o problemă a R. Moldova sau a României, este o problemă de securitate și stabilitate pentru întreg spațiul european. R. Moldova, ca și Ucraina, se află sub agresiune. Alimentarea cu energie a R. Moldova este o problemă strategică astăzi, nu numai pentru noi”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, la Euronews România.

Diaconescu a mai adăugat că Republica Moldova trebuie ajutată de întreaga Europă.

„Dacă R. Moldova cade, și nu printr-o acțiune militară directă, în mod evident, în acel moment vom avea forțe militare ale Federației Ruse pe Brațul Chilia. Cum a ajuns doar România să sprijine R. Moldova? Așa cum Ucraina este ajutată, pe componentă umanitară, militară, absolut clar și necesar, R. Moldova nu poate fi lăsată”, a mai precizat acesta.

În final, a reiterat că trebuie să fie transmis un mesaj către Vest, acela că „dacă R. Moldova cade este aproape la fel de periculos pentru lunga frontieră a NATO, ca și cum ar cădea Ucraina”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata