Guvernul german afirmă că ia măsuri drastice împotriva migrației ilegale și a criminalității în urma recentelor atacuri extremiste și intenționează să extindă săptămâna viitoare controalele temporare la toate cele nouă granițe ale sale. Luna trecută, un atac mortal cu cuțitul comis de un solicitant de azil sirian în Soligen a ucis trei persoane. Autorul a afirmat că a fost inspirat de gruparea Statul Islamic.
În iunie, un atac cu cuțitul comis de un imigrant afgan s-a soldat cu moartea unui ofițer de poliție și rănirea altor patru persoane. Închiderea frontierelor este prevăzută să dureze șase luni și amenință să pună la încercare unitatea europeană.
Majoritatea vecinilor Germaniei sunt membri ai Uniunii Europene, un bloc de 27 de țări bazat pe principiile comerțului și călătoriilor libere.
Iar Germania – motorul economic al UE în inima Europei – are mai multe granițe comune cu alte țări decât orice alt stat membru. Prim-ministrul polonez a denunțat marți închiderile ca fiind „inacceptabile”, iar Austria a declarat că nu va accepta migranți respinși de Germania.
Raphael Bossong, Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate: „Cu toate acestea, nu poți forța oamenii și să spui că ai intrat prin Polonia, deci Polonia este de fapt responsabilă pentru tine. Nu le poți spune la graniță că trebuie să spui cuvântul azil acolo și nu aici. Acest lucru ar fi de dorit din punct de vedere german, dar nu putem pune acest lucru în gura oamenilor. Așadar, ne aflăm în această situație complexă. Asta înseamnă Schengen, controale la frontieră pentru o anumită perioadă de timp, da, mai multă presiune asupra țărilor vecine pentru a face mai mult în cadrul sistemului Dublin – da, dar asta nu înseamnă că avem cu adevărat reglementări juridice clare pentru respingerea oamenilor la frontieră dacă doresc să solicite azil.”
Slovenia, Austria și Italia au prelungit, de asemenea, controalele temporare la frontiere în anumite zone sau de-a lungul frontierelor lor.