Greceanîi anunță că Socialiștii vor prezenta o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor în Moldova
Opoziția din Parlament intenționează să promoveze legea cu privire la revenirea limbii ruse la statutul de limbă de comunicare interetnică. Declarația a fost făcută de către Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, pentru agenția TASS, în cadrul celui de-al Treilea Forum Eurasiatic al Femeilor, desfășurat pe 13 octombrie, scrie newsmaker.md.
„În Moldova, limba rusă a avut mereu statut de limbă de comunicare interetnică. Acest lucru a fost prevăzut de legislație. Însă guvernările în țară se schimbă foarte des și au considerat că legea respectivă este învechită. Cu părere de rău, după aceasta nu am avut o majoritate parlamentară care să fi actualizat acest statut. Însă eu cred că noi vom reveni la chestiunea respectivă. Astăzi în Moldova sunt forțe care nu au nevoie de acest lucru. Dar noi, ca opoziție, vom depune eforturi pentru a promova această lege”, a spus Greceanîi, potrivit sursei citate.
Greceanîi a adăugat că locuitorii Republicii Moldova „respectă tradițiile și cunosc limba rusă”.
Amintim că în luna decembrie 2020, la inițiativa Partidului Socialiștilor, Parlamentul de la Chșinău a adoptat o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor, redându-i limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Inițiativa a avut loc după ce, în iunie 2018, Curtea Constituțională a declarat că legea cu privire la funcționarea limbilor, adoptată încă în perioada URSS și prin care limbii ruse i-a fost atribuit acest statut, este învechită.
Documentul elaborat de PSRM prevedea că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R. Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului. Tot aici, autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.